Ελλάδα|19.02.2023 05:45

Αλλαγές μετά τις αντιδράσεις στη Λευκάδα: Μόνο με τίτλους θα μπορεί το Δημόσιο να διεκδικεί δασικές εκτάσεις και αγρούς

Μαρία Λιλιοπούλου

Μόνο με τίτλους θα μπορεί το Δημόσιο στο εξής να διεκδικεί και να κατοχυρώνει δικαιώματα σε δάση, δασικές εκτάσεις και δασωμένους αγρούς.Το υπουργείο Περιβάλλοντος ύστερα από τις μαζικές αντιδράσεις και από βουλευτές της συμπολίτευσης που προκάλεσε η απόφαση του οικείου Δασαρχείου να θεωρήσει, ότι οι δασικές εκτάσεις της Λευκάδας ανήκουν – μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου – στο Δημόσιο δηλώνοντάς τες στο Κτηματολόγιο, το υπουργείο αναγκάστηκε να εκδώσει κατεπείγουσα εγκύκλιο, με την οποία ουσιαστικά ανατρέπεται το «αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου» έναντι των ιδιωτών.

Να σημειωθεί ότι εκτός της Λευκάδας, και στη Ζάκυνθο είχαν δηλωθεί ως δασική ιδιοκτησία του Δημοσίου εκτάσεις συνολικού εμβαδού άνω των 200.000 στρεμμάτων.

Η εγκύκλιος, την οποία υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης ξεκαθαρίζει ότι και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν ισχύει η υποχρέωση απόδειξης της ύπαρξης δικαιωμάτων επί των συγκεκριμένων ακινήτων για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αντιθέτως, οι δηλώσεις που υποβάλλονται από το Δημόσιο και αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία του επικαλούμενου δικαιώματος, δηλαδή τίτλους ιδιοκτησίας.

Η νέα εγκύκλιος αφορά τις εκτάσεις που δηλώνονται από το Δημόσιο και είναι είτε δασωμένοι αγροί ή δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις στις περιοχές που ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν ήδη προχωρήσει, «ορίστηκε ρητά ότι οι εν λόγω εκτάσεις θεωρούνται ιδιωτικές, εφόσον το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών βάσει τίτλου».

Ως αποτέλεσμα οι Δευθύνσεις Δασών θα προβαίνουν, κατά την κτηματογράφηση σε υποβολή δήλωσης του ν.2308/1995, για τα πολύγωνα ΑΔ του δασικού χάρτη (δασωμένοι αγροί), μόνο στην περίπτωση που το Δημόσιο θεμελιώνει δικαίωμα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων βάσει τίτλου (από διαθήκη, δωρεά, δικαστική απόφαση κ.λπ.), ή εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστες ή διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις.

Επιπλέον δηλώσεις δικαιώματος που υποβάλλονται από το Δημόσιο και αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις «θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά του επικαλούμενου δικαιώματος στοιχεία, ήτοι τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας».

Φάμελλος: Πρόχειρη και καιροσκοπική η νομοθέτηση της ΝΔ

Για «πρόχειρη και καιροσκοπική νομοθέτηση της ΝΔ για τους δασικούς χάρτες, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και τις υπηρεσίες αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος», κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφέρεται στο πρόσφατο μπάχαλο – όπως το χαρακτηρίζει - που δημιουργήθηκε κατά την υποβολή των δηλώσεων κτηματογράφησης στις περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπου το Δημόσιο δήλωσε ως ιδιοκτησία του όλες τις εκτάσεις δασικής μορφής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων και του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιονίων Νήσων αλλά και άλλων περιοχών.

Οι δασικές υπηρεσίες - συνεχίζει - εφαρμόζοντας την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Αραβώση, δήλωσαν ως ιδιοκτησία του Δημοσίου όλες τις εκτάσεις με δασική μορφή, χωρίς να συνοδεύονται οι δηλώσεις αυτές με οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την κυριότητά του. «Με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, δημιουργήθηκε μια στρεβλή κατάσταση που ξεσήκωσε τους πολίτες και άφησε έκθετες τις υπηρεσίες. Υπό την πίεση των αντιδράσεων, και εκ των υστέρων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τράπηκε σε άτακτη υποχώρηση και εξέδωσε νέα αναιρετική εγκύκλιο, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει την ανεπάρκεια των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας», συμπληρώνει ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζοντας ότι αντί να επιλυθούν τα προβλήματα, πολλαπλασιάστηκαν μαζί με την ταλαιπωρία των πολιτών και των υπηρεσιών «αφήνοντας ταυτόχρονα αθωράκιστη την προστασία των δασών από τα μεγάλα συμφέροντα».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σήμερα, 1,5 χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, δεν έχουν συγκροτηθεί τα περισσότερα από Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων που θα αποφαίνονται για την αναγνώριση της κυριότητας σε περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Για τις αντιρρήσεις και τις απλήρωτες επιτροπές εξέτασης

Αναφερόμενος στο ζήτημα των περίπου 340.000 αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και των απλήρωτων από το 2021 προέδρων και μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), το οποίο ανέδειξε το «ethnos.gr», ο κ. Φάμελλος τονίζει πως η εξέταση αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών έχει βαλτώσει και σε πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη συσταθεί οι σχετικές Επιτροπές, κάτι που απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ολική κύρωση των δασικών χαρτών, ναρκοθετεί την υλοποίηση του Εθνικού Δασολογίου και παρατείνει την ταλαιπωρία των πολιτών που έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις.

«Η ανεπάρκεια και η προχειρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πρωτοφανής» σχολιάζει αναφορικά με τα απλήρωτα μέλη των Επιτροπών, κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους» που «με τα πολλά λόγια και την αλαζονεία τους τα έκαναν μαντάρα με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο».

δάσοςυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςειδήσεις τώραΔημόσιοδασικοί χάρτες