Ελλάδα|19.02.2023 16:00

Θάνατος 2,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη: Πολλά παραμένουν τα ερωτηματικά - Ιστολογικές και ιστορικό υγείας θα δώσουν απαντήσεις

Newsroom

Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 2,5 ετών κοριτσιού στο βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός στη Θεσσαλονίκη, με την εισαγγελία να ασκεί την Κυριακή ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Από την ιατροδικαστική εξέταση, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, δεν διαπιστώθηκε αιτία θανάτου. Το μόνο που είναι γνωστό, προς το παρόν, είναι ότι το παιδί υπέστη ανακοπή καρδιάς το πρωί της Παρασκευής.

Ιστολογικές και ιστορικό υγείας θα δώσουν απαντήσεις

Την ίδια στιγμή, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι οι ιστολογικές εξετάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές για να φανούν τα αίτια της τραγωδίας. «Το μικροσκόπιο θα διαφωτίσει εάν είχαμε κάποια νόσο, η οποία δεν ήταν γνωστή, ή πιθανά μια κληρονομική νόσο ή κάτι άλλο, ή εάν επρόκειτο για μία νόσο που ήταν σε εξέλιξη και που είτε αντιμετωπίστηκε ελλιπώς είτε δεν διαγνώστηκε καθόλου και επήλθε εντελώς αιφνίδια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι συνάδελφοι θα έχουν λάβει και τοξικολογικές εξετάσεις για να δούμε το τι φάρμακα ή άλλες ουσίες μπορεί να επέδρασαν, να συνέβαλαν σε μια τέτοια κατάληξη».

Για την σημασία των ιστολογικών εξετάσεων, ο κ. Λέων σημείωσε ότι «εάν είχαμε ένα ταλαιπωρημένο οργανισμό, ένα καρδιολογικό πρόβλημα στεφανιαίων αγγείων στην καρδιά, σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, πιθανότατα αυτό να ήταν εμφανές ακόμα και σε επίπεδο νεκροτομείου. Το έμπειρο μάτι ενός ιατροδικαστή θα μπορούσε να διακρίνει μια χρόνια ασθένεια. Όταν μιλάμε για δυόμισι ετών παιδί, προφανώς το μικροσκόπιο είναι ο κύριος σύμμαχος της διερεύνησης».

Ο ιατροδικαστής αποφασίζει

Παράλληλα ο Γρηγόρης Λέων επεσήμανε ότι ο ιατροδικαστής είναι εκείνος που τελικά θα αποφασίσει για την αιτία θανάτου:

«Ό,τι και να μας έρθει από ένα ιστολογικό εργαστήριο, ό, τι και να μας έρθει από ένα τοξικολογικό εργαστήριο σε αναλύσεις αίματος, ούρων ή οτιδήποτε άλλο έχει ληφθεί, ουσιαστικά ο άνθρωπος ο οποίος θα αποφασίσει με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, το τι έχει συμβεί είναι ο ιατροδικαστής, γιατί ο καθένας από αυτούς τους επιστήμονες – ο παθολογοανατόμος, ο τοξικολόγος – βλέπει απλά και μόνο αυτό που ο ιατροδικαστής του στέλνει, ενώ ο ιατροδικαστής έχει την πλήρη εικόνα, πιθανά να έχει δει και σημάδια ή οτιδήποτε άλλο υπήρχε εξωτερικά στο σώμα του παιδιού, ως χαρακτηριστικό εύρημα της νεκροψίας, που δεν τα γνωρίζουν οι άλλοι συνάδερφοι. Άρα ο ιατροδικαστής παραμένει η κεντρική φιγούρα, η οποία τελικά και θα δώσει την αιτία θανάτου», υπογράμμισε.

Κατέρρευσε η μητέρα του παιδιού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η μητέρα του 2,5 ετών παιδιού από τη Νιγηρία, είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν μπόρεσε να καταθέσει σήμερα, Κυριακή. Η γυναίκα δεν άντεξε υπό το βάρος του θανάτου του παιδιού της και κατέρρευσε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, και αναμένεται να καταθέσει αύριο. Παράλληλα, θα οριστεί τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια, ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για τα αίτια θανάτου του μικρού κοριτσιού. Σημειώνεται ότι η μητέρα έχει υποστηρίξει με δηλώσεις της ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επιβάρυνση της υγείας του παιδιού της, ενώ απέδωσε τον θάνατο σε ρατσιστικά κίνητρα.

Το μικρό κοριτσάκι εντόπισε η βρεφονηπιοκόμος του ιδρύματος με έντονη δύσπνοια, κάλεσε το ΕΚΑΒ που έφτασε με πλήρωμα γιατρού, προσπάθησε με ΚΑΡΠΑ να ανατάξει το κοριτσάκι που, ωστόσο, κατέληξε.

Την προηγούμενη ημέρα το 2,5 ετών κοριτσάκι είχε μεταφερθεί με πρόβλημα στις αμυγδαλές στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου εξετάστηκε, του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή 10 ημερών και επέστρεψε πίσω στο ίδρυμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγιος ΣτυλιανόςπαιδίΘεσσαλονίκηιατροδικαστήςειδήσεις τώραθάνατος