Ελλάδα|19.02.2023 22:41

Κύκλωμα trafficking στην Αθήνα: Το mail του θύματος που ξεσκέπασε τους δράστες και έσωσε 15 γυναίκες

Newsroom

Ένας τετραψήφιος αριθμός και ένα mail ήταν η σανίδα σωτηρίας για μία νεαρή κοπέλα που σώθηκε από την κόλαση των σωματέμπορων. Ήταν ένα από τα θύματα του κυκλώματος trafficking που εκμεταλλεύονταν και εξέδιδαν 15 γυναίκες από τη Λατινική Αμερική σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού.

Η νεαρή γυναίκα έστειλε mail στην γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων «1109» και πιο συγκεκριμένα στο info@1109.gr, δηλαδή το mail του αριθμού που προσπαθεί να σώσει τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων… και στην συγκεκριμένη περίπτωση το κατάφερε.

Παραλήπτρια του email ήταν η Γεωργία Ταυλάκη, υπεύθυνη της γραμμής επικοινωνίας η οποία ανατρίχιασε με τα όσα διάβασε: «Μας έδωσε λεπτομέρειες για το ξενοδοχείο στο οποίο γινόντουσαν οι δραστηριότητες, μας έδωσε λεπτομέρειες για τους οδηγούς που πηγαινοφέρναν τις κοπέλες στα ραντεβού που γινόντουσαν εκτός ξενοδοχείου», δήλωσε στο Mega η ίδια και εξήγησε πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της σκοτεινής υπόθεσης.

«Απαντήσαμε στην κοπέλα με mail, της κάναμε πιο διευκρινιστικές ερωτήσεις και μας απάντησε την επόμενη ημέρα, μας έστειλε και κάποιες φωτογραφίες από το site που μπορούσε κάποιος να κλείσει τα ερωτικά ραντεβού», ανέφερε.

Το σχέδιο της αστυνομίας και οι συλλήψεις

Αφού χαρτογραφήθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη έφοδος της αστυνομίας σε τρία ξενοδοχεία, το ένα εξ αυτών στη λεωφόρο Συγγρού. Η επιχείρηση είχε διπλό σκοπό: από τη μία να προστατέψει τα ευάλωτα κορίτσια και από την άλλη τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος.

Αστυνομικοί, προσποιούμενοι τους πελάτες, πήγαν το βράδυ της Πέμπτης στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Όταν είδαν τις εκδιδόμενες κοπέλες, τους έδωσαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα και αφού τα πήραν, τις προσήγαγαν, ενώ εντοπίστηκαν και οι οδηγοί που τις μετέφεραν στο ξενοδοχείο. Παράλληλα, έφοδος πραγματοποιήθηκε και στο τηλεφωνικό κέντρο που έκλεινε τα ερωτικά ραντεβού.

«Υπήρξε στενότατη συνεργασία για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και οι κρατικοί οργανισμοί συνεργάστηκαν στενότατα για την καταπολέμηση αυτού του σοβαρού εγκλήματος που έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η Patricia Salazar Sanchez, επικεφαλής της αποστολής από την Κολομβία.

Η δράση της οργάνωσης

Τα μέλη του κυκλώματος μαστροπείας στρατολογούσαν αλλοδαπές γυναίκες, προερχόμενες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις οποίες και μετέφεραν στη χώρα μας, τις εγκαθιστούσαν σε ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου διέμεναν σε άσχημες συνθήκες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικές συναντήσεις με πελάτες έναντι χρηματικής αμοιβής, τις οποίες και κανόνιζαν μέσω γραφείου που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου.

Παράλληλα, διακριβώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

  • 37χρονος ήταν υπεύθυνος για την λειτουργία του γραφείου έχοντας συντονιστικό ρόλο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, αναθέτοντας συγκεκριμένα καθήκοντα στον εκάστοτε υπάλληλο,
  • 40χρονος, 33χρονος και 31χρονος είχαν αναλάβει τη μεταφορά των θυμάτων και την παρακράτηση των χρηματικών αμοιβών,
  • 62χρονος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, είχε αναλάβει τη διαμονή των θυμάτων και την παροχή δωματίων για τις ερωτικές συναντήσεις τους με τους «πελάτες»,
  • Τα υπόλοιπα 6 μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου κανόνιζαν τις συναντήσεις, ενώ μία εξ’ αυτών είχε αναλάβει την εποπτεία και την εν γένει λειτουργία του γραφείου.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου της οργάνωσης, όπου οι τηλεφωνήτριες ενημέρωναν τους υποψήφιους πελάτες ως προς το ποια ιστοσελίδα θα επισκέπτονταν για να δουν το «προφίλ» των εκδιδόμενων γυναικών, ενώ επιπλέον εξηγούσαν και τις επιλογές ως προς τον τόπο όπου θα πραγματοποιούταν η συνεύρεση.

Σημειώνεται ότι, το πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) που εντοπίστηκε είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας του 37χρονου αρχηγικού μέλους, το οποίο ενημερωνόταν τακτικά, είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, για όλες τις πτυχές της παράνομης δραστηριότητας και παρενέβαινε όποτε αυτό απαιτείτο για την επίλυση τυχόν ζητημάτων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα τρία ξενοδοχεία και σε έτερο χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19.450 ευρώ,
  • 2.510 δολάρια Η.Π.Α.,
  • 4 αυτοκίνητα,
  • πιστόλι τύπου GLOCK με γεμιστήρα 16 φυσιγγίων 9 mm,
  • 16 κινητά τηλέφωνα,
  • ηλεκτρονικοί και φορητοί υπολογιστές,
  • φορητά μέσα αποθήκευσης,
  • καταμετρητής χρημάτων,
  • καταγραφικά επιτήρησης και
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.
traffickingκακοποίησηειδήσεις τώραΕλληνική Αστυνομία