Ελλάδα|20.02.2023 21:00

Φωτιά στο Μάτι: Έφεση άσκησε το Δημόσιο σε πρωτόδικη απόφαση που επιδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος

Newsroom

Το Δημόσιο άσκησε έφεση στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για καταβολή αποζημίωσης ύψους 300.000 ευρώ για ψυχική οδύνη, σε συγγενείς  77χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της στη φονική φωτιά στο Μάτι το 2018.

Όπως υποστηρίζει η πλευρά του δημοσίου, η πυρκαγιά στο Μάτι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, είναι «περιστατικό ανωτέρας βίας», με ομοιότητες με τη φωτιά στην Καλιφόρνια την ίδια χρονιά. Μεταξύ άλλων, το Δημόσιο κάνει λόγο για «αιφνίδια μεταβολή του καιρού», «σπανιότητα και ιδιαιτερότητα της τόσο ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων σε τοπικό επίπεδο», «αντικειμενική αδυναμία πτήσης των εναέριων μέσων κατά τις απογευματινές ώρες του ένδικου δυστυχήματος λόγω καιρικών συνθηκών», «αντικειμενική αδυναμία κατάσβεσης του πύρινου μετώπου από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις λόγω της έντασης και του μεγέθους (πλάτους, ύψους) της πυρκαγιάς».

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην έφεση, «κακώς το Πρωτοδικείο δέχθηκε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό των αντιδίκων ότι η έλλειψη εισήγησης για εκκένωση προκάλεσε το ένδικο τραγικό αποτέλεσμα». «Από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι τυχόν εισήγηση του ΠΣ για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων θα μπορούσε χρονικά και τεχνικά να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί πριν την έλευση του θερμικού κύματος που προηγείτο της φωτιάς, δηλαδή με ασφαλή και αίσια κατάληξη για τους κατοίκους», τονίζεται. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, λήφθηκαν μέτρα «άκρας επιμέλειας», καθώς και ότι, «η πυροσβεστική υπηρεσία δεν αδράνησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, αλλά αντιθέτως επιστράτευσε άμεσα όλη τη διαθέσιμη δύναμη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Παρά ταύτα, δεδομένου του τεράστιου πλήθους των ταυτόχρονων εστιών φωτιάς που εκδηλωνόνταν σε διάφορα σημεία στην επίδικη περιοχή και λόγω της ταχύτητας εναέριας και επίγειας μεταφοράς καυτρών, δεν κατέστη δυνατή αντικειμενικά η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών…».

Εστίες φωτιάς προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις εκκένωσης

Οι ίδιος πληροφορίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το Δημόσιο, ακόμα και αν το ΠΣ εισηγείτο την εκκένωση των πολιτών, δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωνόταν επιτυχώς. «Είναι βέβαιο ότι και στην περίπτωση αυτή τα κρατικά όργανα θα κατηγορούνταν για την εκκένωση, όπως σήμερα κατηγορούνται για τη μία κένωση. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επίσης κοιτάξεις ιδιαίτερα στοιχεία, τα οποία καθιστούσαν την κενού σε όλους επικίνδυνη και των λόγω ισχυρισμό των εναγόντων αβάσιμο : Δεν είχε υλοποιηθεί το σύστημα ειδοποιήσεις το 112, οι οδοί εντός και πέριξ των οικισμών Είναι μικρή και δαιδαλώδεις (χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδα). Η πυρκαγιά εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα κι από μεγάλο ύψος μέσω καυτρών (που δημιουργούσαν εστίες φωτιάς  προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις εκκένωσης), η απόσταση από το μέτωπο της πυρκαγιάς έως την ακτογραμμή ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα, οι άνεμοι έπνεαν με εντάσεις 10 και 11 μποφόρ, δεν υπήρχε ασφαλές καταφύγιο για τον πληθυσμό εκτός από τις οικίες και τα κτίσματα τα οποία θα εκκενώνονταν (με δεδομένο ότι δε θα ήταν δυνατόν όλος ο πληθυσμός να χωρέσει στις ακτές)», σημειώνεται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φωτιά στο ΜάτιφωτιάαποζημίωσηνεκροίθύματαέφεσηΔημόσιοειδήσεις τώρα