Ελλάδα|22.02.2023 06:15

Στρεπτόκοκκος: Ποια τα συμπτώματα - «Σοβαρές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως», λέει παιδίατρος στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία εξαιτίας του πρώτου θανάτου από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας, ενός κοριτσιού 6,5 ετών στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο μικρόβιο υπάρχει εν υπνώσει στον οργανισμό μας και αναπτύσσεται σε περιόδους έξαρσης ιώσεων, όπως το φετινό χειμώνα, αλλά αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα, με μια απλή αντιβίωση, σε περίπτωση που εντοπιστεί εγκαίρως.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών Αττικής, Δημήτρης Φούσκας, σημειώνοντας ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πολλά περιστατικά νοσούντων με στρεπτόκοκκο στη χώρα μας, αλλά με εξαίρεση αυτό της Θεσσαλονίκης, όλα αντιμετωπίστηκαν, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στους ασθενείς.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από το θανατηφόρο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του στρεπτόκοκκου. Το συγκεκριμένο μικρόβιο μας είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε παρουσιάσει λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Το μικρόβιο ζει στον οργανισμό μας. Κοιμάται στον οργανισμό μας και εισβάλλει σε περιόδους που έχουμε έξαρση ιώσεων, όταν, δηλαδή πέφτει το ανοσοποιητικό μας. Είχαμε έξαρση ιώσεων φέτος, ενώ και ο κορονοϊός συνέβαλε στο να γίνει πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό μας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά οι γιατροί καταγράψαμε πολλά περιστατικά στρεπτόκοκκου στη χώρα μας, τα οποία φαίνονται ξεκάθαρα με ένα strep test. Όλα τα περιστατικά με στρεπτόκοκκο, με εξαίρεση, βέβαια, αυτό της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίστηκαν εύκολα, χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα οι ασθενείς», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Φούσκας.

Καταπολεμάται εύκολα

Κατά τον ίδιο, το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου αντιμετωπίζεται εύκολα, σε περίπτωση που προσβληθεί ο οργανισμός ενός ατόμου. Όπως λέει ο κ. Φούσκας, μέσα σε ένα 24ωρο, με τη λήψη δύο δόσεων του κατάλληλου αντιβιοτικού, ο οργανισμός αποστειρώνεται και το μικρόβιο υποχωρεί.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό μας. Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει οστρακιά και άλλες λοιμώξεις στην καρδιά. Αν το αφήσουμε να εξελιχθεί σε έναν οργανισμό που αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θανατηφόρο περιστατικό», σημειώνει ο πρόεδρος των παιδιάτρων ελευθεροεπαγγελματιών Αττικής.

Ο κ. Φούσκας αναφέρει ακόμα ότι το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου μπορεί να χτυπήσει όλες τις ηλικίες, ωστόσο, εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά, διότι μεταξύ αυτών είναι πιο εύκολη η διασπορά από το συγχρωτισμό που παρατηρείται στα σχολεία.

Τα συμπτώματα

Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών Αττικής, είναι εύκολο από τα συμπτώματα να αντιληφθεί κάποιος ασθενής ότι πάσχει από στρεπτόκοκκο.

Ειδικότερα, αν πονάει ο λαιμός κάποιου ατόμου, είναι πρησμένοι οι αδένες του, δεν μπορεί να καταπιεί, μυρίζει το στόμα του και η γλώσσα του αποκτάει το χρώμα και το σχήμα του μούρου, τότε πιθανότατα έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο. Σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις και οι πόνοι στο λαιμό συνοδεύονται από καταρροή και βήχα, τότε το πιθανότερο είναι ο ασθενής να έχει προσβληθεί από κάποια ίωση και να μην πρόκειται για στρεπτόκοκκο.

«Μόλις δούμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε το οποιοδήποτε σύμπτωμα», καταλήγει ο κ. Φούσκας.

ανοσοποιητικό σύστημαθάνατοςπαιδίατροισυμπτώματαιώσειςασθένεια