Ελλάδα|03.03.2019 20:08

Γιάννης Μπεχράκης: Το αφιερωματικό βίντεο του OpenTV για τον κορυφαίο φωτογράφο (vid)

Newsroom

Ο θάνατος του σπουδαίου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη έχει προκαλέσει θλιψη σε φίλους και γνωστούς.Το Open TV, τίμησε τη μνήμη του με ένα αφιερωματικό βίντεο.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, από το 1989 με τη φωτογραφική του μηχανή ταξίδεψε εκεί που υπήρχε πόλεμος, πείνα, πόνος. Το επίκεντρο στο φακό του ήταν πάντα ο άνθρωπος.  «Καλύπτω πρόσφυγες και μετανάστες για περισσότερα από 25 χρόνια. Έχω καλύψει γεγονότα ο πρώτος όπου ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου, ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου, στη Σιέρρα Λεόνε, στη Σομαλία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πολλές φορές οι εικόνες είναι ίδιες. Χέρια να προσπαθούν να αγγίξουν ψωμί» είχε πει σε συνέντευξή του.

Ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στην κόλαση, κοίταξε τον θάνατο στα μάτια και έχασε φίλους όπως στη Σιέρρα Λεόνε. Ο ίδιος περιγράφοντας το περιστατικό είχε πει τα εξής: «Άρχισαν να πυροβολούν το αυτοκίνητο, αυτό διαλύεται και οι σφαίρες σφυρίζουν παντού. Κομμάτια από αίμα και σάρκα με χτυπούν παντού. Ενστικτωδώς λέω στον οδηγό "κάνε κάτι να φύγουμε" και τότε καταλαβαίνω ότι είναι νεκρός. Αρχίζω να περπατάω και καταλαβαίνω ότι ήρθε η ώρα να κάνω το τελευταίο μου ρεπορτάζ και έτσι τραβάω τον εαυτό μου». 

Κάθε καρέ του Γιάννη Μπεχράκη ήταν και μία ιστορία. Η ματιά του σε αυτό που συνέβαινε μπροστά στη φωτογραφική μηχανή ήταν πάντα ξεχωριστή. Από το Κόσσοβο μέχρι και τη Σομαλία και το Κομπάνι του Ιράκ. Πριν από λίγα χρόνια μιλώντας στην Έλλη Στάη είχε πει ότι «προσπαθώ να μην έχω φόβους, γιατί αυτοί με σταματούν και δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου». Τιμήθηκε με δεκάδες βραβεία αλλά και με το βραβείο πούλιτζερ. Το 2016 ο ίδιος και η ελληνική ομάδα του Reuters πήραν το βραβείο για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε παλεύοντας με τον μοναδικό εχθρό που τον νίκησε, τον καρκίνο. Όμως θα ζει για πάντα μέσα από τις εικόνες που άφησει πίσω του.

Δείτε το αφιερωματικό βίντεο του Open TV

 

Γιάννης Μπεχράκης