Ελλάδα|26.02.2023 15:17

Απόκριες: Με γιγαντιαίο κοντοσούβλι 130 μέτρων γιόρτασαν το Καρναβάλι στην Αμφίκλεια

Newsroom

Παράδοση έχει γίνει για την Αμφίκλεια το μεγαλύτερο κοντοσούβλι του κόσμου, το οποίο ψήνεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι εορταστικές εκδηλώσεις επέστρεψαν, μαζί φυσικά με το κοντοσούβλι.

Το φετινό κοντοσούβλι - γίγας έφτασε τα 130 μέτρα και σιγοψήθηκε από το πρωί της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι, οπότε και κόπηκε σε μερίδες για να μοιραστεί στους επισκέπτες που επέλεξαν να γιορτάσουν τις Απόκριες στο χωριό της Φθιώτιδας, κάτω από τις χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού.

Για την παρασκευή του κοντοσουβλίου χρειάστηκαν 800 κιλά κρέατος, πρόβειου και χοιρινού, τα οποία ψήθηκαν σε μία μόνο μακριά σούβλα και σε ενιαία σκάφη.

Όπως δήλωσε η δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αναστασία Στιβακτή, φέτος η συμμετοχή των εθελοντών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ και οι επισκέπτες τίμησαν το έθιμο κατακλύζοντας την κεντρική πλατεία του χωριού.

Στον κεντρικό δρόμο πέρασαν φυσικά και τα θεματικά άρματα με τους μασκαράδες, ενώ το έθιμο ολοκληρώθηκε με το πέρασμα του βασιλιά Καρνάβαλου.

Την Αμφίκλεια επισκέφτηκαν για τις φετινές Απόκριες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η Φθιώτιδα άλλωστε είναι η εκλογική τους Περιφέρεια και οι κάλπες φαίνεται να απέχουν λίγες μόνο εβδομάδες. Το «παρών» έδωσε και ο Γιάννης Σαρακιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τριήμερες οι εορταστικές εκδηλώσεις

Οι εορτασμοί του τριημέρου δεν περιορίζονται ποτέ στο ψήσιμο του γιγαντιαίου κοντοσουβλίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από το Σάββατο με το παραδοσιακό «Χέι», δηλαδή τη μεγάλη φωτιά που ανάβει στην πάνω πλατεία του χωριού, η οποία συνοδεύεται με χορούς κουδουνοφόρων μασκαράδων αλλά και άφθονο φαγητό και ποτό.

Αύριο Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το μοίρασμα της παραδοσιακής φασολάδας στην κεντρική πλατεία του χωριού.

ΑπόκριεςΑμφίκλειαειδήσεις τώρα