Ελλάδα|28.02.2023 23:52

Τι θα συνέβαινε εάν «χτύπαγε» την Ελλάδα σεισμός αντίστοιχος της Τουρκίας; Ποια είναι τα «σούπερ κτίρια» της Αθήνας

Newsroom

Στο ερώτημα, εάν τα κτίρια στην Ελλάδα μπορούν να αντέξουν σεισμό όπως αυτόν που χτύπησε την Τουρκία απάντησε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας, έδωσε οδηγίες, μιλώντας στην ΕΡΤ για το πώς πρέπει να κινηθεί κανείς σε περίπτωση σεισμού, είτε κάποιος βρίσκεται σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

«Με ένα σεισμό σαν της Τουρκίας θα είχαμε το 1/20 των καταρρεύσεων», σημείωσε ο κ. Λέκκας τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα η απαίτηση των αντισεισμικών κανονισμών» είναι ότι θα υφίστανται βλάβες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταρρέουν, γεγονός πολύ σημαντικό, διότι το «κτήριο που καταρρέει έχει πάρα πολλά θύματα ενώ αυτό που δεν καταρρέει έχει πολύ πολύ λιγότερα».

Σχετικά με τα λεγόμενα «σούπερ κτήρια» στην Αθήνα, αυτά δηλαδή που έχουν την απόλυτη αντισεισμική προστασία ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι πράγματι υπάρχουν και παραδείγματα αυτών αποτελούν ο πύργος Αθηνών, το Ωνάσσειο, το Μουσείο της Ακρόπολης. «Χαρακτηριστικό τους αποτελεί ότι απομονώνουν τη σεισμική δόνηση στα θεμέλια του κτηρίου, είναι σαν ένας τύπος αμορτισέρ που αποσβαίνει την ενέργεια στη βάση του κτηρίου. Το κτήριο κινείται με την ίδια ένταση με ένα οποιδήποτε άλλο, αλλά δεν παθαίνει βλάβες».

Οδηγίες σε περίπτωση σεισμού

Κληθείς να απαντήσει ο κ. Λέκκας ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη αντίδραση που πρέπει να έχει κανείς, απαντά: «Αν βρισκόμαστε στο σπίτι, προσπαθούμε να πάμε στο κέντρο του δωματίου, εφόσον η κατασκευή είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα, δηλαδή από το 1959 και μετά.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διαψεύδει το μύθο ότι θα κατά τη διάρκεια ενός σεισμού καλό θα ήταν σταθούμε κάτω από τα δοκάρια κάποιας πόρτας, διότι «όταν συνθλίβεται μία οικοδομή, συνθλίβεται στα δοκάρια, δηλαδή το ένα δοκάρι με το άλλο δεν αφήνει καθόλου χώρο. (…) Δεν πάμε δίπλα σε μεγάλα αντικείμενα τα οποία μπορούν να ανατραπούν. Είδαμε δεκάδες βίντεο στην Τουρκία πώς μπορούν να ανατραπούν». Τόνισε, ακόμη, ότι το κέντρο των δωματίων ήταν ο χώρος που έψαχναν για επιζώντες με το συνεργείο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι όταν τελειώσει ο σεισμός βγαίνουμε από το σπίτι και δεν καθόμαστε ποτέ στο πεζοδρόμιο αλλά επιλέγουμε έναν ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμός τώρασεισμός ΤουρκίαΤουρκίασεισμόςειδήσεις τώρα