Ελλάδα|01.03.2023 03:00

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 16 οι νεκροί σύμφωνα με την Πυροσβεστική – 85 τραυματίες

Newsroom

Συνολικά 16 είναι οι νεκροί μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, ενώ 85 είναι και οι τραυματίες συμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σε έκτακτη ενημέρωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως η Πυροσβεστική ενημερώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα για σιδηροδρομικό ατύχημα με φωτιά και επιβεβαίωσε πως τελικά επρόκειτο για σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος τόνισε πως άμεσα κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική με 40 πυροσβέστες και 17 οχήματα, ενώ στο σημείο έσπευσαν και 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχει και η αστυνομία. Ο ίδιος τόνισε πως συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη ο απεγκλωβισμός ατόμων από τα βαγόνια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εφημερεύει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, ενώ εκτάκτως ανοίγει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο Κατερίνης. Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει αυτή τη στιγμή προς τα νοσοκομεία. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε επιφυλακή βρίσκονται στρατιωτικά νοσοκομεία  ώστε εάν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Αναλυτικά όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

«Εχθές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για σιδηροδρομικό ατύχημα με πυρκαγιά στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το περιστατικό αφορά σύγκρουση εμπορικής με επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με 40 πυροσβέστες και 17 οχήματα.

Το ΕΚΑΒ επιχειρεί στο σημείο με 30 ασθενοφόρα, συνεχίζοντας το έργο της διάσωσης και της περίθαλψης και συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία για το τραγικό συμβάν εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ άνοιξαν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο της Κατερίνης.

Επίσης, σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αττικής.

Επίσης, η 1η Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας έχουν μπει σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται στην περίπτωση ανάλογων δυστυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να δεχτούν τραυματίες.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού ατόμων είναι σε εξέλιξη και διεξάγεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 16 νεκροί, ενώ στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 85 τραυματίες. Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιβαινόντων έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Το βαγόνι 1 και 2 δεν υπάρχουν»

Το βαγόνι ένα και δύο δεν υπάρχουν, το τρίτο έχει εκτροχιαστεί..»: Την τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Όπως είπε, οι πυροσβέστες έχουν μπει πλέον σε όλα τα βαγόνια και εκτίμησε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγάλος. Όπως είπε, τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ethnos.gr πως στο Συντονιστικό Κέντρο, βρίσκονται από τα μεσάνυχτα ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Αρχηγος και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικακος, ο Αρχηγος Κώστας Σκούμας και οι επιτελείς. Στο σημείο της σύγκρουσης φθάνει και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος.

Για την εξέλιξη των επιχειρήσεων ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τις ίδιες πηγές η 1η Στρατια και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. 

Η επίσημη ανακοίνωση της Hellenic Train

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις 2 τα ξημερώματα «στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: «μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Μετωπική και σφοδρή σύγκρουση

Όπως έγραψε το ethnos.gr, η  σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με την εμπορική ήταν μετωπική και σφοδρότατη. Από τη σύγκρουση εκτροχιάσθηκαν όλα τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας πλην του τελευταίου που ήταν και το μόνο που παρέμεινε στη γραμμή. Ακολούθησε εκτεταμένη φωτιά από την οποία τα πρώτα βαγόνια του τρένου σχεδόν «εξαυλώθηκαν», όπως μεταφέρουν σιδηροδρομικές πηγές.

Μετά τη σύγκρουση διακόπηκε η ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν οι πόρτες του τρένου και να εγκλωβιστούν επιβάτες στο εσωτερικό του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τρένοειδήσεις τώραεκτροχιασμόςσύγκρουση τρένωνεκτροχιασμός τρένουHellenic TrainΕΚΑΒ