Ελλάδα|01.03.2023 12:54

«Ένα πρόσωπο απολογείται για την τραγωδία στα Τέμπη»: Οι πρώτες δηλώσεις του εισαγγελέα Λάρισας για τη διαδικασία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ
Σύγκρουση βαγονιών ΟΣΕ

«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο  εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο ίδιος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Συγγενείς περιμένουν στα σκαλιά του νοσοκομείου ενώ μεταφέρονται οι σοροί

Την ίδια ώρα, σκηνές αρχαίας τραγωδίας καταγράφονται στο νοσοκομείο Λάρισας, καθώς αρκετοί συγγενείς των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη έχουν φτάσει στο σημείο προκειμένου να αναγνωρίσουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας έχουν μεταφερθεί 38 σοροί και κάποιες εξ αυτών ήταν απανθρακωμένες

Οι σοροί μεταφέρονται από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων έρχονται αντιμέτωποι με τη φρικτή διαδικασία αναγνώρισης των δικών τους ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Όπως ανέφερε η αρμόδια ιατροδικαστής, η αναγνώριση και η ταυτοποίηση των σορών είναι το πιο δύσκολο κομμάτι από όλη τη διαδικασία, ενώ αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Πατέρας αγνοούμενης είπε στο Open ότι οι αστυνομικοί τους έχουν ήδη διαβάσει ήδη τις λίστες με τα ονόματα των τραυματιών και ο ίδιος δεν άκουσε το όνομα της κόρης του.

Κλιμάκια ψυχολόγων επιτόπου στην τραγωδία

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, με εντολή της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, συγκροτήθηκαν  κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και επιχειρούν στα νοσοκομεία διακομιδής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, για την υποστήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους.

Ειδικότερα:

  • Στα νοσοκομεία υποδοχής τραυματιών της Λάρισας, συγκροτήθηκαν κλιμάκια από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς και φορέων Ψυχικής Υγείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, που λειτουργούν στη Θεσσαλία (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΠΑΨΥ, Αποστολή, Συνειρμός)
  • Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου
  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» από κλιμάκιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
  • Οι τραυματίες, που διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης υποστηρίζονται από τον φορέα ΕΨΥΚΑ.
  • Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μεταβαίνει στη Λάρισα για τον συντονισμό των κλιμακίων, καθώς και για την υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Συγκλονιστικά πλάνα: Η εμπορική αμαξοστοιχία διαπέρασε την επιβατική

Συγκλονιστικά πλάνα από το εσωτερικό του επιβατηγού τρένου που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη αργά το βράδυ της Τρίτης μετέδωσε το Open που προχώρησε σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Όπως φάνηκε και στην κάμερα οι επιβάτες του τρένου άφησαν πίσω τα υπάρχοντά τους προκειμένου να καταφέρουν να βγουν από τα βαγόνια, καθώς όπως είναι φυσικό βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ μετά τη σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.

Έξω από το τρένο είναι η πλήρης απεικόνιση της καταστροφής, καθώς η εμπορική αμαξοστοιχία φαίνεται να έχει εισχωρήσει στην επιβατική, ενώ στο χώρο που βρίσκονται οι ράγες υπάρχουν διάσπαρτα εξαρτήματα και από τα δύο τρένα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σύγκρουση τρένωνειδήσεις τώραεκτροχιασμόςΤέμπηεκτροχιασμός τρένουεισαγγελία