Ελλάδα|04.03.2019 15:11

Αχτσιόγλου από Θεσσαλονίκη: Η αύξηση του κατώτατου μισθού έφερε ρεκόρ προσλήψεων

Τίμος Φακαλής

Ρεκόρ προσλήψεων από το 2001- με 28.000 νέες θέσεις εργασίας- κατέγραψε το σύστημα Εργάνη τον Φεβρουάριο, τον πρώτο μήνα που εφαρμόστηκε  η αύξηση του κατώτατου μισθού στις επιχειρήσεις, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο περιθώριο σύσκεψης με φορείς της Βόρειας Ελλάδας (εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και του ΕΦΚΑ) στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.  

«Διαψεύστηκε το επιχείρημα που έλεγε ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να παράξει απολύσεις. Έχουμε αυτά τα πολύ καλά δεδομένα μέχρι στιγμής από το Φεβρουάριο. Έχουμε μία πολύ καλή συμμόρφωση από τις επιχειρήσεις δηλαδή σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες πλήρωναν  τους εργαζόμενούς τους με μισθό κάτω των 650 ευρώ έχουν αλλάξει τη μισθοδοσία» είπε η κ. Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την ίδια η ανεργία στην Βόρεια Ελλάδα αν και έχει υποχωρήσει επτά ποσοστιαίες μονάδες παραμένει υψηλή.

Στόχος της ευρείας σύσκεψης στο ΥΜΑΘ είναι να διαπιστώσει από κοντά η υπουργός πώς υλοποιούνται τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι νέες πολιτικές για την ανεργία που σχεδιάζει του υπουργείο Εργασίας.

Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις Ντάισελμπλουμ για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν παρατηρήσεις, σχόλια σε σχέση με τις πολιτικές που υλοποιούνται τις οποίες μπορούμε να τις λάβουμε υπόψη να τις συνεκτιμήσουμε. Η Κομισιόν δεν είχε αντίρρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, είχε κάποιες ενστάσεις για το ύψος της αύξησης». 

Αναφερόμενη για τη ρύθμιση χρεών επανέλαβε ότι θα είναι ξεχωριστές  για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι μία ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αυτή η νέα μειωμένη οφειλή που θα διαμορφώνεται θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

κατώτατος μισθόςΈφη Αχτσιόγλουπροσλήψειςυπουργός ΕργασίαςΘεσσαλονίκης