Ελλάδα|05.03.2023 21:35

Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης Λάρισας για το τραγικό δυστύχημα

Newsroom

Ολοκληρώθηκε μετά από 7,5 ώρες, η απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας ο οποίος κατηγορείται για την τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με το dikastiko.gr, το βράδυ της Κυριακής ο σταθμάρχης κρίθηκε προφυλακιστέος, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Ο 59χρονος δεν εμφανίστηκε με απολογητικό υπόμνημα και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που του απηύθυναν η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας.

Η απολογία του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας, το λάθος του οποίου, σε συνδυασμό με τις χρόνιες υποβαθμίσεις του σιδηροδρομικού δικτύου και των παραλείψεων της πολιτείας να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των τρένων, οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, ήταν μαραθώνια.

Όπως μετέδωσε ο Άρης Κουτσιούκης στο OPEN η απολογία που άρχισε με τρίωρη καθυστέρηση στις 2 το μεσημέρι αντί για τις 11 το πρωί.

Τα στοιχεία στα χέρια των Αρχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους και εξετάζουν τόσο το ηχητικό υλικό από τις επικοινωνίες που είχαν ο σταθμάρχης με τους μηχανοδηγούς όσο και το οπτικό υλικό που έχει τραβηχθεί από τις κάμερες που υπάρχουν στον σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα.

Παράλληλα εξετάζονται και οι βάρδιες στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Δηλαδή οι Αρχές ερευνούν τι ώρα πήγε εκείνος και τι ώρα έφυγαν οι τρεις σταθμάρχες υπηρεσίας. Τόσο ο 59χρονος που έκανε το λάθος όσο και οι δύο άλλοι που είχαν υπηρεσία την ίδια μέρα και τους αντικατέστησε, παρόλο που είχε εμπειρία ελαχίστων ημερών στο πόστο.

Αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί

Σε κάθε περίπτωση, ο σταθμάρχης που κατηγορείται για το κακούργημα της διατάραξης των συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων, έφτασε στην ανακρίτρια από το μεσημέρι και σύμφωνα με τον δικηγόρο του απολογήθηκε με σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων και με σκοπό να δώσει απαντήσεις για όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Άλλωστε ο ίδιος έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή μέσω του δικηγόρου του ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στο μερίδιο που του αναλογεί αλλά παραπέμπει και σε άλλους υπεύθυνους. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα που με πράξεις ή με παραλείψεις οδήγησαν στην υποβάθμιση της ασφάλειας του σιδηρόδρομου και συνέβαλαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

«Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι» φέρεται να είπε

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τα πρώτα λεπτά μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος σταθμάρχης Λάρισας.

Σύμφωνα με το STAR, οι διάλογοι μετά τη σύγκρουση ήταν οι εξής: «Έχω σύγκρουση», φέρεται να λέει ο σταθμάρχης στον σταθμάρχη των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος του είπε «Τι έκανες;», με τον κατηγορούμενο σταθμάρχη να απάντά: «Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι».

Ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, κοίταξε αμέσως τον πίνακα κι είδε ότι το κλειδί ήταν γυρισμένο κι αντιλήφθηκε ότι κάτι συνέβη.

Όλες αυτές οι αναφορές φυσικά θα πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας βρίσκεται ο κατηγορούμενος σταθμάρχης, το λάθος του οποίου σε συνδυασμό με τις χρόνιες ελλείψεις της πολιτείας σε μέτρα ασφαλείας για τον σιδηρόδρομο, οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα.

«Την πάτησα»: Τι είπε ο σταθμάρχης σε συνάδελφό του όταν έμαθε ότι αυξάνονται οι νεκροί στα Τέμπη

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο σταθμάρχης συνομίλησε με έναν συνάδελφο του σταθμάρχη ο οποίος ήταν μαζί του τις ώρες που ακολούθησαν τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο συνάδελφός του, ο σταθμάρχης άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο εμφανώς αγχωμένος, νευρικός, άρχισε να καπνίζει μέχρι που άρχισαν να φτάνουν στο σταθμαρχείο της Λάρισας οι πρώτες πληροφορίες για τους νεκρούς.

«Όπως καταλαβαίνετε όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν οι πληροφορίες, αυξάνονταν ο αριθμός των νεκρών, μέχρι που κάποια στιγμή, τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρισε και του είπε ότι “την πάτησα” προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι έχει κάνει ένα τραγικό λάθος» πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τρέναειδήσεις τώρασιδηροδρομικό δυστύχημαφυλακήΤέμπησταθμάρχης