Ελλάδα|06.03.2023 12:00

Το ethnos.gr στην πολυκατοικία που «απολύμαναν» την ηλικιωμένη στον Ωρωπό - «Η γυναίκα ζούσε χειρότερα και από ζώο», λένε γείτονές της

Κώστας Ασημακόπουλος

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί την περίπτωση της 69χρονης γυναίκας από το Μαρκόπουλο Ωρωπού που ζούσε μέσα σε απορρίμματα και που οι διασώστες που την βρήκαν την τοποθέτησαν γυμνή πάνω σε μία κουβέρτα στην πιλοτή του σπιτιού της για να την πλύνουν.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από την ημέρα του καθαρισμού της στις 28/2 έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη.  Οι διασώστες είναι υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας η οποία όμως έχει σύμβαση με τον Δήμο Ωρωπού και χειρίζονται το δημοτικό ασθενοφόρο που ως θεσμός υπάρχει στο Δήμο Ωρωπού από το 2012 ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα περιστατικά χωρίς αναμονές ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από την Αθήνα.

Tι υποστηρίζουν οι γείτονες

Το ethnos.gr επικοινώνησε με γείτονες της 69χρονης οι οποίοι επισημαίνουν πως η κατάσταση το τελευταίο διάστημα είχε γίνει ανυπόφορη. Υπήρχε έντονη δυσοσμία και ήταν γνωστό σε όλους πως η 69χρονη ζούσε μέσα στα σκουπίδια και στις ακαθαρσίες. Μάλιστα υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι διασώστες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πλύνουν στην πιλοτή την 69χρονη καθώς κανείς άλλος δεν δέχονταν να ανοίξει το σπίτι του για να την υποδεχτεί καθώς ήταν σε άθλια κατάσταση και γεμάτη ακαθαρσίες. Κανείς όμως δεν συμφωνεί με την πρακτική που ακολουθήθηκε. Παράλληλα, όπως σημειώνουν, για το θέμα είχαν πραγματοποιήσει συνέλευση οι κάτοικοι της πολυκατοικίας τον περασμένο Ιούλιο.

«Την βρήκαν πάνω σε ακαθαρσίες»

«Η κατάσταση ήταν τραγική. Την γνωρίζουμε χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είχε κλειστεί στο σπίτι και ήταν αρνητική σε όλα. Γνωρίζαμε πως μάζευε πολλά χαρτιά γραφείου. Βλέπαμε πως δεν έβγαζε καν τα σκουπίδια για πολύ καιρό. Η γυναίκα ζούσε χειρότερα και από ένα ζώο. Από ότι ξέρουμε της πήγαινε φαγητό ένας κύριος με ταξί. Δεν έβγαινε έξω και τις τελευταίες ημέρες είχε καταπέσει. Την βρήκαν πάνω σε σορούς σκουπίδια και ακαθαρσίες. Το σπίτι έχει γίνει εστία μόλυνσης και είναι ακατάλληλο για να μείνει η γυναίκα εάν δεν καθαριστεί και απολυμανθεί», είπε γείτονας της 69χρονης στην πολυκατοικία που είναι πάνω στον παραλιακό δρόμο Μαρκοπούλου - Ωρωπού.

Είναι καλά στην υγεία της

Το ευχάριστο τουλάχιστον είναι πως η 69χρονη παρότι παρουσίασε ακαμψία στα κάτω άκρα - γεγονός που σημαίνει πως βρίσκονταν στο ίδιο σημείο για πολλές ημέρες - νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον Ερυθρό Σταυρό και σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάζεται με το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε εξέλιξη η Ε.Δ.Ε.

Από το πρωί της Δευτέρας 6/3 βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και έχουν κληθεί να δώσουν κατάθεση η εταιρεία, οι δύο διασώστες και όλοι οι πιθανοί εμπλεκόμενοι. Το αποτέλεσμα της Ε.Δ.Ε. θα σταλεί στον εισαγγελέα ο οποίος θα διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες.

«Γυρίσαμε αιώνες πίσω»

«Αυτό που έχει συμβεί είναι απαράδεκτο. Ανεξάρτητα από το ποιες ήταν οι συνθήκες μέσα στο σπίτι της συμπολίτισσας μας δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο που να προβλέπει τέτοια διαχείριση του συμβάντος. Μας γύρισε πολλούς αιώνες πίσω το περιστατικό και εάν χρειαστεί θα διακοπεί η σύμβαση μας με την εταιρεία», δήλωσε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Καθαρισμός, απολύμανση και φροντίδα

Όσο για την επομένη ημέρα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για την τύχη της 69χρονης αλλά και για δοθούν οι απαιτούμενες άδειες ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί το σπίτι της 69χρονης και παράλληλα να βρίσκεται υπό παρακολούθηση για εύλογο χρονικό διάστημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ηλικωμένοςΓιώργος ΓιασημάκηςΔήμος ΩρωπούασθενοφόροΩρωπόςδιασώστεςειδήσεις τώρα