Ελλάδα|08.03.2023 13:00

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς ανθρώπινες ζωές» - Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Τίμος Φακαλής

Περισσότεροι από 20.000 πολίτες διαδηλώνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών. Δηλώνουν, παράλληλα, την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις και διεκδικούν μέτρα για ασφαλείς και σύγχρονες μετακινήσεις. «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές,  εμείς ανθρώπινες ζωές. Το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» φωνάζουν μεταξύ άλλων, κρατώντας πλακάτ και μαύρα μπαλόνια οι διαδηλωτές.  Η πορεία κατευθύνθηκε προς το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και από εκεί έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, της ΕΔΟΘ, του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και φεμινιστικές συλλογικότητες, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς. 

«Η τραγωδία των Τεμπών μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση για τα εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και αστοχίες που αποκαλύπτονται καθημερινά» τονίζουν οι διαδηλωτές και συνεχίζουν: «Διεκδικούμε πλέον πράξεις και όχι λόγια. Απαιτούμε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες. Απαιτούμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Τέλος πια σε φιέστες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα!

Το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης θρηνεί. Για τα παιδιά μας, τους αδερφούς μας, τις μανάδες και τους πατεράδες μας που έφυγαν έτσι άδοξα το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, στις 18:00 αναρχικές και φεμινιστικές συλλογικότητες αλλά και φοιτητές θα βρίσκονται στην Καμάρα, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 19:00, στο άγαλμα Βενιζέλου καλεί ξανά το ΠΑΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές.

Τη σημερινή απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα (μεταξύ αυτών Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων κ.ά.), ομοσπονδίες και σωματεία.

Οι σιδηροδρομικοί απεργούν και σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην κινούνται συρμοί και προαστιακός.

ΑΠΘ: Αναβολή μαθημάτων για την Τετάρτη αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την αναβολή των μαθημάτων, για σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή, λήφθηκε λόγω των προβλεπόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων και της δυσκολίας μετακίνησης των φοιτητών, και λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα οδύνης που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στάση εργασίας στα φαρμακεία σε ένδειξη πένθους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη στάσης εργασίας για σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Με την συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών και ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μην συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία.

Το κοινό, κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Θεσσαλονίκηειδήσεις τώρατρένοπορείαπορεία διαμαρτυρίαςεκτροχιασμός τρένου