Ελλάδα|11.03.2023 13:40

Αλλαγή ώρας 2023: Τα sos για να προετοιμάσετε το σώμα σας

Newsroom

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα πάμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά, καθώς μπαίνουμε σε ζώνη θερινής ώρας. Προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή του σώματος μας στην αλλαγή της ώρας οι ειδικοί συστήνουν για λίγες ήμερες να βάζουμε τα ξυπνητήρια μας 15-20 λεπτά νωρίτερα από ότι συνηθίζουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή προετοιμασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους και όσους συνηθίζουν να ξενυχτάνε. 

Για τα παιδιά, συγκεκριμένα, οι ειδικοί συστήνουν να μετακινηθεί η ώρα ύπνου και αφύπνισης10 με 15 λεπτά νωρίτερα για τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την αλλαγή. Αν αυτό δεν γίνει, τα παιδιά θα αρχίσουν να γκρινιάζουν τις πρώτες μέρες της «νέας ώρας» επειδή το σώμα τους δεν θα έχει προσαρμοστεί σωστά σε αυτή την αλλαγή. Ίσως υπάρξουν και μερικά ξεσπάσματα θυμού, λόγω της απότομης αλλαγής στο ωράριο του ύπνου τους.

Εκτεθείτε στο φως της ημέρας 

Η έκθεση στο πρωινό φως του ηλίου κάθε πρωί είναι πολύ σημαντική για το σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς σταματάει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που παράγει το σώμα για να κοιμηθεί.

Το σώμα πρέπει να εκτεθεί στο φως για περίπου μισή ώρα αφότου έχει ξυπνήσει και για αυτό είναι καλό να μπαίνει το φως στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και στην δουλειά, τις ώρες του πρωινού.

Η έκθεση στον ήλιο είναι πολύ σημαντική για την προσαρμογή των εφήβων. Επίσης, οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένες, καθώς το φως που εκπέμπουν  δεν επιτρέπει στο σώμα μας να παράξει την κατάλληλη ποσότητα μελατονίνης για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε.

Χαμηλώστε τα φώτα στην κρεβατοκάμαρα 

Περίπου οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τις βραδινές ώρες, καθώς προτείνεται να αποφεύγεται η έκθεση σε έντονο φως για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό επιτρέπει να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης και να βοηθήσει αυτή με την σειρά της στον ύπνο.

Στο δωμάτιο θα πρέπει να μπαίνει όσο λιγότερο φως γίνεται, τα παντζούρια θα πρέπει να είναι κλειστά για να μην μπαίνει εξωτερικό φως μέσα στο δωμάτιο. Επίσης, φώτα που εκπέμπονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς εκπέμπουν μπλε φως, που είναι ένα τύπος φωτός που «μιλάει» στον εγκέφαλο και τον «ενημερώνει» πως είναι η ώρα να ξυπνήσει.

Τα φώτα στην κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι χαμηλά, ενώ πολύ καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται φώτα LED, τα οποία εκπέμπουν κοκκινωπά και καφετί φώτα. Μόλις το σώμα πέσει για ύπνο, το δωμάτιο πρέπει να μείνει σκοτεινό και δροσερό, καθώς το φως μπορεί να εισχωρήσει στα μάτια ακόμα και όταν τα βλέφαρα είναι κλειστά.

Φώτασώμαθερινή ώραειδήσεις τώρααλλαγή ώραςέφηβοι