Ελλάδα|05.03.2019 10:35

Απειλούν µε «λουκέτο» και µπλακ άουτ µετά την καταδίκη

Βασίλης Ιγνατιάδης

«Εµφύλιος» ξέσπασε στη ∆ΕΗ µετά την καταδικαστική απόφαση κατά τριών πρώην διευθυντών του ορυχείου Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη ως υπευθύνων για τη µόλυνση του πόσιµου νερού τεσσάρων οικισµών της περιοχής µε εξασθενές χρώµιο. Υψηλόβαθµα στελέχη της ∆ΕΗ απειλούν τώρα µε κλείσιµο του Ατµοηλεκτρικού Σταθµού Αγίου ∆ηµητρίου, του µεγαλύτερου ΑΗΣ της χώρας, αρνούµενοι να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης της τέφρας µετά την απόφαση του δικαστηρίου. Το κλείσιµο του ΑΗΣ, που θα έθετε σε δοκιµασία την οµαλή τροφοδοσία της χώρας, απετράπη µε παρέµβαση του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη. Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ∆ΕΗ προειδοποιεί πως αν κλείσει ο σταθµός, οι συνδικαλιστές θα κλείσουν και όλους τους υπόλοιπους, ενώ καλεί όποιον φοβάται να αναλάβει ευθύνες να παραιτηθεί. Η συνέχεια θα δοθεί στη συνεδρίαση του ∆Σ της ∆ΕΗ την ερχόµενη Πέµπτη, που θα ασχοληθεί και µε το συγκεκριµένο θέµα.

Η εντολή και η παρέµβαση

«Σταµατήστε τώρα να παραλαµβάνετε τέφρα!» ήταν η εντολή σε οργισµένο ύφος που έδωσε στους υφισταµένους του ο σηµερινός διευθυντής του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, Οδυσσέας Σούλης, αµέσως µόλις βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου, το απόγευµα της περασµένης Παρασκευής, όπως περιγράφουν στο «Εθνος» αυτόπτες µάρτυρες. Ο ίδιος είχε µόλις αθωωθεί, αλλά οι τρεις προκάτοχοί του είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση από 8 έως 18 µηνών µε αναστολή, ως υπεύθυνοι για µη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά µε τη διαχείριση τέφρας του ΑΗΣ Αγίου ∆ηµητρίου, που έπαιξε τον δικό της ρόλο στη µόλυνση του νερού. Σύµφωνα µε το επιχείρηµα που χρησιµοποιήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια της ακροαµατικής διαδικασίας από τους κατηγορουµένους και τους συνηγόρους υπεράσπισής τους, πιθανή καταδικαστική απόφαση θα έθετε σε αµφισβήτηση τη δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του σταθµού. Οπως ειπώθηκε, οι ορυχειάρχες θα είναι πλέον όµηροι κάθε πιθανής νέας προσφυγής των κατοίκων και δεν θα αναλαµβάνουν την ευθύνη, υπό τον φόβο και δικής τους καταδίκης. Μάλιστα, µε δεδοµένη τη συγκεκριµένη απόφαση, στο εξής δεν θα έχουν το ελαφρυντικό της αµέλειας, το οποίο αναγνωρίστηκε στα τρία στελέχη.

Ο σημερινός διευθυντής αθωώθηκε, καθώς δεν είχε εμπλοκή την επίμαχη περίοδο, ενώ οι τρεις που καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση

Η απειλή ενεργοποιήθηκε ελάχιστα λεπτά µετά την ανακοίνωση της ετυµηγορίας του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Κοζάνης. Η εντολή του σηµερινού διευθυντή προκάλεσε αναστάτωση στους παρευρισκοµένους. Η µη παραλαβή της τέφρας που παράγεται από την καύση του λιγνίτη στις πέντε µονάδες του ΑΗΣ θα «έπνιγε» το εργοστάσιο µέσα σε 48 ώρες και θα οδηγούσε σε παύση λειτουργίας του, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και σταµατώντας την τηλεθέρµανση που ζεσταίνει την πόλη της Κοζάνης.

Η εντολή άρθηκε µε παρέµβαση του επικεφαλής της ∆ΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος ενηµερώθηκε σχετικά. Αποφασίστηκε να λειτουργήσουν όλα κανονικά έως την Πέµπτη 8 Μαρτίου, όταν το θέµα θα συζητηθεί στο ∆Σ της επιχείρησης.

Το µήνυµα της ΓΕΝΟΠ

«Αν τολµήσουν να κλείσουν τον ΑΗΣ Αγίου ∆ηµητρίου, θα κλείσουµε εµείς όλους τους άλλους. ∆εν παίζει κανείς µε την τροφοδοσία της χώρας» διεµήνυσε µιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ∆ΕΗ, Γιώργος Αδαµίδης, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόµενο να συµβεί κάτι τέτοιο. «Πρόκειται µόνο για µια πρωτόδικη απόφαση µε αναστολή, η οποία αφορά τη µη τήρηση κάποιων περιβαλλοντικών όρων σε µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, η συγκεκριµένη πηγή δεν υδροδοτεί σήµερα τους οικισµούς» προσέθεσε, ενώ έστειλε το δικό του µήνυµα: «Οποιος δεν θέλει να αναλάβει ευθύνη και θέτει τέτοιου είδους διλήµµατα δεν έχει παρά να παραιτηθεί».

Η μόλυνση του νερού και η παραπομπή 

Η πολύκροτη υπόθεση απασχολεί την τοπική κοινωνία από το 2012, όταν σε έλεγχο της ΔΕΥΑ Κοζάνης βρέθηκαν υψηλά ποσοστά εξασθενούς χρωμίου στο νερό της πηγής που υδροδοτούσε τότε τα χωριά Ακρινή, Αγιος Δημήτριος, Ρυάκιο και Κοιλάδα. Επειτα από μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσαν δύο από τους κοινοτάρχες και με βάση πόρισμα πραγματογνωμόνων του ΑΠΘ που «έδειχνε» ως υπεύθυνη τη διαχείριση της τέφρας, παραπέμφθηκαν να καθίσουν στο εδώλιο τα τέσσερα στελέχη που διετέλεσαν διευθυντές του ορυχείου Νότιου Πεδίου από το 2012 έως σήμερα.

Η ετυμηγορία

Η δίκη ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και οι τρεις από τους τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι, παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν στοιχεία από πληθώρα μαρτύρων που «ενοχοποιούν» τα πετρώματα της περιοχής για τη μόλυνση του νερού. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η έκπλυση της τέφρας λόγω μη ορθής διαχείρισης και η διείσδυσή της στον υδροφόρο ορίζοντα έπαιξαν ρόλο στη μόλυνση των πηγών. Ο σημερινός διευθυντής αθωώθηκε, καθώς δεν είχε εμπλοκή την επίμαχη περίοδο, ενώ οι τρεις που καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Η καταδικαστική απόφαση παρέχει ένα επιπλέον «όπλο» στους κατοίκους του χωριού Ακρινή στον αγώνα που δίνουν για την υλοποίηση της ειλημμένης απόφασης για μετεγκατάστασή του. Ο οικισμός είναι περικυκλωμένος από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλά η μετεγκατάσταση δεν προχωράει, καθώς δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη κάτω από τον οικισμό. «Ετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τη μη εφαρμογή νόμου του κράτους και για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγών για αποζημιώσεις σε πληττόμενους σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη και στο Εφετείο.

ΔΕΗΆγιος Δημήτριος Κοζάνηςμόλυνση νερού