Ελλάδα|17.03.2023 09:28

«Μαρία Τ»: Η μυστηριώδης δράση της Ρωσίδας κατασκόπου - Έκλεψε το όνομα νεκρού βρέφους και δρούσε αυτόνομα – Πώς την εντόπισε η ΕΥΠ

Newsroom

Περισσότερα στοιχεία για την κατάσκοπο της Ρωσίδας  με πλαστά στοιχεία «Μαρία Τ.» έρχονται στη δημοσιότητα μετά την αποκάλυψη της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσκοπος φέρεται να έκλεψε το όνομα ενός νεκρούς βρέφους και στα χαρτιά φαίνεται να είναι ομογενής, γεννημένη το 1991.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Αρριανού στο Παγκράτι και τα ταξίδια που πραγματοποίησε μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στο διάστημα μέχρι την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ενδέχεται να ρίξουν φως στη μυστική δράση της Ιρίνα Σμίρεβα, που φέρεται να είναι το πραγματικό της όνομα.

Η δράση της φαίνεται πως ήταν αυτόνομη και μάλιστα από τις έρευνες δεν προκύπτουν και επαφές της με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αφού έπεσε «στα ραντάρ» της ΕΥΠ η δράση της, έγινε έρευνα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει από το αρχείο σελίδες αντικαθιστώντας τες με άλλες, που είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Η κατάσκοπος είχε έρθει στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ένα πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής και το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε «θνησιγενές βρέφος» με ημερομηνία γέννησης και θανάτου Δεκέμβριος 1991. Η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε μπει στο δημοτολόγιο της Αθήνας και εν συνεχεία πέρα στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου.

Η «Μαρία Τ.» εμφανιζόταν παντρεμένη με έναν Ρώσο, ο οποίος φαίνεται να δρούσε επίσης ως κατάσκοπος στη Βραζιλία. Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της διατηρούσαν σχέσεις στις χώρες όπου είχαν σταλεί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για μία γυναίκα πολύ μορφωμένη, η οποία μιλάει τέσσερις γλώσσες, ενώ οι γείτονες την περιγράφουν ως απόμακρη και φειδωλή.

Για να φτιάξουν την περσόνα αυτή, οι ρωσικές Αρχές φαίνεται ότι είχαν δαπανήσει 5 εκατομμύρια δολάρια ώστε να την εκπαιδεύσουν κατάλληλα.

Η δράση της

Η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου συνδέεται με ένα αντίστοιχο κύκλωμα που ξετυλίχθηκε στην Πολωνία. Εκεί βρήκαν κατά μήκος κεντρικών οδικών αρτηριών διάφορες κρυφές κάμερες που κατέγραφαν κινήσεις λεωφορείων, αυτοκινήτων και αυτό το συνέδεαν με τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Κάτι αντίστοιχο, φέρεται πως έκανε εδώ και η ίδια ή να συνέλεγε γενικότερα πληροφορίες προς όφελος της Ρωσίας είτε για την Ουκρανία, είτε για τη στάση της Ελλάδος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ μπήκε από τον Ιανουάριο και η ίδια, καταλαβαίνοντας ότι την παρακολουθούν, έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρωσία. Στην επιχείρηση που διατηρούσε είχε 2 υπαλλήλους, μία Κατερίνα και κάποιον άνδρα με τον οποίο φερόταν ότι είχε σχέση.

Η αποκάλυψη της ΕΥΠ

Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει ότι προχώρησε σε μία «σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

Επιπλέον τονίζεται ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χ:ρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΠαγκράτιειδήσεις τώραΕΥΠκατάσκοπος