Ελλάδα|05.03.2019 18:42

Θεσσαλονίκη: Ποσότητα μαμούθ λαθραίων τσιγάρων έκρυβαν σε αποθήκες (pics)

Newsroom

Σε δύο αποθήκες της Θεσσαλονίκης έκρυβαν 184.261 λαθραία πακέτα τσιγάρα τρεις ημεδαποί οι οποίοι συνελήφθησαν την Δευτέρα από την υποδιεύθυνση οικονομικής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται συνολικά στις 865.000 ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης από τον Οκτώβριο του έτους 2016 είχαν νοικιάσει δύο αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις οποίες αποθήκευαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εντοπισμού αυτών από τις αρχές.

Οι δράστες μεταχειρίζονταν ιδιαίτερα τεχνάσματα όπως τη χρήση οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ διατηρούσαν κρυφούς τους προαναφερόμενους αποθηκευτικούς χώρους ακόμα και από άτομα τα οποία που δραστηριοποιούνταν στο παράνομο εμπόριο λαθραίων προϊόντων καπνού.

Από την αστυνομική διερεύνηση προέκυψαν και διακριβώθηκαν πλήρως οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης. Συγκεκριμένα ο ένας από τους συλληφθέντες κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ επίσης είχε τον έλεγχο του «ταμείου» και τη διαχείριση των αποθηκών. Επιπρόσθετα φρόντιζε για την προμήθεια και επάρκεια τους σε λαθραία προϊόντα καπνού, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τις αμοιβές των υπολοίπων μελών.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο δεύτερος των συλληφθέντων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανεύρεση αποθηκευτικών χώρων οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες της οργάνωσης, όπως χώροι σε απομακρυσμένα μέρη, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά με ικανούς χώρους για την απόκρυψη οχημάτων και προϊόντων.

Τέλος ο τρίτος των συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά των λαθραίων προϊόντων από την μία αποθήκη στην άλλη, τη διανομή στους πελάτες και την είσπραξη των χρημάτων από αυτούς.

Τα σχετικά με την λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων κατασχεμένα αντικείμενα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Ειδικού φόρου κατανάλωσης Θεσσαλονίκης για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ τα κατασχεμένα αυτοκίνητα αποσταλούν σε Τελωνείο της Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκηλαθραία τσιγάρακύκλωμα