Ελλάδα|07.03.2019 17:11

Το ethnos.gr στους ελεγχόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών (pics+vid)

Κώστας Στάμου

Τοξικομανείς με σύριγγες να παλεύουν με το θάνατο στα παγκάκια και τα στενά της Ευριπίδου και «βαποράκια» που διακινούν ελεύθερα τις δόσεις στις πιάτσες της ηρωίνης. Αυτές τις εικόνες από το κέντρο της Αθήνας σκοπεύει να περιορίσει το υπουργείο Υγείας που προωθεί τη λειτουργία χωρών ελεγχόμενης χρήσης σε διάφορες γειτονιές του κέντρου υπό την αιγίδα του ΟΚΑΝΑ.

Όπως αναφέρουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του οργανισμού, στόχος του προγράμματος είναι ο περιορισμός στη μετάδοση ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα C και ο ιός HIV, μέσω της εποπτευόμενης χρήσης μεθαδόνης καθώς και η προσέγγιση των χρηστών, προκειμένου να περάσουν στην απεξάρτηση. Την ίδια ώρα, 14 σύλλογοι κατοίκων από τις γειτονιές της πρωτεύουσας με ανοιχτή επιστολή τους κάνουν λόγο για ένα «πείραμα», το οποίο θα δημιουργήσει νέες πιάτσες ναρκωτικών κάτω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΚΑΝΑ, η ελεγχόμενη χρήση θα ωφελήσει τους 500 τοξικομανείς που ζουν στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας

Το ethnos.gr επισκέφθηκε τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου πριν από μερικά χρόνια λειτούργησε πιλοτικά η ελεγχόμενη χρήση και μίλησε με τον αναπληρωτή διευθυντή της εφαρμογής προγραμμάτων του οργανισμού. «Πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο έχουν εφαρμόσει χώρες που ζηλεύουμε, όπως η Σουηδία και η Ισπανία. Όχι τριτοκοσμικά κράτη», σημειώνει ο ψυχίατρος, Κωνσταντίνος Κοκκώλης, και εξηγεί πως αν το πρόγραμμα βοηθήσει τους χρήστες, θα διαδοθεί ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΚΑΝΑ, η ελεγχόμενη χρήση θα ωφελήσει τους 500 τοξικομανείς που ζουν στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη μετάδοση νοσημάτων στους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Μιλάμε για ανθρώπους που δεν θέλουν καθόλου θεραπεία, δεν θα έρθουν καθόλου σε επαφή με το σύστημα, ούτε καν ζητώντας μεθαδόνη.

Το σύστημα Υγείας, όμως, πρέπει να τους προσεγγίσει γιατί αυτοί είναι φορείς λοιμώξεων, της ηπατίτιδας C κυρίως και του ιού HIV, τις οποίες μεταδίδουν και μεταξύ τους και σε ανθρώπους που δεν είναι χρήστες μέσω της πορνείας ή άλλων μεθόδων», τονίζει ο κ. Κοκκώλης και διευκρινίζει ότι μέσω της ελεγχόμενης χρήσης βοηθούν και στην απεξάρτηση μιας και, όπως λέει χαρακτηριστικά, για να απεξαρτηθεί ένας χρήστης πρέπει να είναι ζωντανός. Ακόμη, απαντά και στις αντιδράσεις που προκαλεί η λειτουργία τέτοιων χώρων σημειώνοντας πως -πέρα από την αισθητική βελτίωση- μειώνεται η παραμονή των τοξικομανών στο δρόμο αλλά και η προώθησή τους σε θεραπευτικά προγράμματα.

Από την πλευρά τους οι σύλλογοι πολιτών που αντιδρούν στο πρόγραμμα, μιλούν για ένα «πείραμα», το οποίο θα φέρει νέες πιάτσες ηρωίνης στις γειτονιές τους. «Να γίνει το πρόγραμμα αλλά όχι σε κατοικημένες περιοχές ούτως ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι προβλήματα. Όπου γίνεται μια τέτοια δομή, δημιουργείται ένα στέκι ναρκομανών», δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του αναπτυξιακού-εξωραΐστικού συλλόγου του πεδίου του Άρεως «Αθηνά», Μανώλης Μπαχλιτζανάκης, ο οποίος καταγγέλλει πως στη δομή του ΟΚΑΝΑ στην οδό Παράσχου τοξικομανείς κάνουν χρήση στις εισόδους των πολυκατοικιών.

«Ξαφνικά φέρνουν ένα νομοσχέδιο, το οποίο νομιμοποιεί τη χρήση σε χώρους γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Μας θυμίζει παλιές καταστάσεις του ΟΚΑΝΑ όταν με τη μεθαδόνη δημιουργήθηκε το γκέτο της πλατείας Βάθη», επισημαίνει στο ethnos.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του εξωραϊστικού-πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Παύλου-Σταθμού Λαρίσης, Σπύρος Καλαμπόκης ενώ τονίζει ότι όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι, δημιουργείται ταυτόχρονα μια εστία παραβατικότητας και εμπορίας ναρκωτικών.

ΟΚΑΝΑναρκωτικάδιακίνηση ναρκωτικών