Ελλάδα|24.03.2023 20:39

Πλούσια η δράση της επιχείρησης «μέντιουμ»: Εξαπατούσαν μητέρα και κόρη επί 7 χρόνια - Οι υποσχέσεις, οι «χρυσές» πληρωμές και οι απειλές

Μάγδα Μπακούση

Επί επτά χρόνια, σε Αθήνα και Εύβοια, δρούσε η 57χρονη που είχε στήσει επιχείρηση... μέντιουμ με άλλα τέσσερα άτομα, από το οικογενειακό και το φιλικό της περιβάλλον. Θύματά τους -και τα επτά χρόνια- ήταν μία μητέρα με την 31χρονη κόρη της.

Η 57χρονη ήταν αυτή η οποία παρουσιάστηκε ως μέντιουμ και υποστήριζε ότι γνωρίζει χαρτομαντεία και μπορεί να «διαμορφώσει θετικά το μέλλον» χάριν των «υπερφυσικών ικανοτήτων» της.

Η πρώτη καταγγελία των δύο θυμάτων έγινε στις Αρχές στις 7 Μαρτίου, ενώ στις 21 Μαρτίου και οι δύο κατήγγειλαν πως δέχονταν απειλές.

Πώς «ψάρεψε» τα θύματά της

Τον Ιούλιο του 2016, η γηροκόμα της γιαγιάς της 31χρονης τής σύστησε -στην ίδια και τη μητέρα της- την 57χρονη ως «Βασιλική». Τότε, λαμβάνοντας άμεσα δράση, η κατηγορούμενη με το πρόσχημα πως έχει γνώσεις χειρομαντείας «διάβασε το χέρι» της 31χρονης και άρχισε να της αναφέρει γεγονότα του παρελθόντος της, με σχετική αληθοφάνεια.

Έτσι, την έπεισε για την αξιοπιστία της.

Στη συνέχεια ζήτησε και έλαβε από την 31χρονη το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ για την «υπηρεσία» που της προσέφερε. Στην ίδια συνάντηση των τριών γυναικών, το 57χρονο μέντιουμ «διάβασε το χέρι» και της μητέρας της 31χρονης, ηλικίας 68 ετών, αλλά εκείνη διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις.

Τους υποσχόταν πως μπορεί να αλλάξει το μέλλον

Η 31χρονη συνέχισε να συναντά την κατηγορούμενη το 2016, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Εύβοια. Κατά τις... συνεδρίες, η 57χρονη εξακολουθούσε να παρουσιάζει ψευδή γεγονότα ως πραγματικά, λέγοντας πως είχε υπερφυσικές ικανότητες και μπορούσε να αλλάξει -ως προς το καλύτερο- το μέλλον της πελάτισσας της.

Της έταζε, μάλιστα, πως μπορεί να αλλάξει θετικά το μέλλον σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο αλλά και στην εύρεση συντρόφου, εργασίας, φίλων. Όλα αυτά με αμοιβή σε χρήματα ή αντικείμενα αξίας.

Στην πορεία φαίνεται πως πείστηκε και η μητέρα της 31χρονης και από το 2017 έως και τις 30 Ιανουαρίου του 2023 στην Εύβοια και την Αθήνα η κατηγορούμενη συνέχιζε να προσφέρει τις «υπηρεσίες» της, είτε δια ζώσης είτε και με μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι δύο γυναίκες είχαν πειστεί πως το 57χρονο μέντιουμ μπορούσε να διορθώσει όσα αρνητικά βίωναν στην καθημερινότητάς τους ή ακόμα και να αποτρέψει μία κακή εμπειρία που μπορεί να είχαν στο μέλλον τους -όπως για παράδειγμα μοιχεία στον έγγαμο βίο.

Όλα αυτά, με αντάλλαγμα χρήματα, χρυσά κοσμήματα και χρυσές λίρες.

Απέσπασε για τις... υπηρεσίες της πάνω από 120.000 ευρώ, κοσμήματα και λίρες

Με αυτόν τον τρόπο η 57χρονη απέσπασε συνολικά το ποσό των 120.259 ευρώ. Οι πληρωμές γίνονταν σε μετρητά στις συναντήσεις τους ή με τραπεζικά εμβάσματα.

Πληρωμές δεχόταν και μέσω εταιρειών διεθνών μεταφορών χρημάτων με παραλήπτες, καθ' υπόδειξη του «μέντιουμ», εκτός από την ίδια και τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους.

Τα κοσμήματα καθώς και μέρος των χρημάτων που έδινε η 31χρονη στην 57χρονη ανήκαν στον σύζυγό της και στη μητέρα της. Μάλιστα, πολλές φορές τα αφαιρούσε κρυφά από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας της μητέρας της.

Οι απειλές στο WhatsApp και η στιγμή της σύλληψης

Στις 21 Μαρτίου μητέρα και κόρη μετέβησαν εκ νέου σε Αστυνομικό Τμήμα και κατήγγειλαν πως η 57χρονη και άλλη μία συνεργός της, μέσω μηνυμάτων στο WhatsApp, τις απειλούσαν με χρήση βίας για να πληρωθούν.

Μάλιστα, η 31χρονη δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της εάν δεν της έδινε τα χρήματα που της όφειλε. Όπως ισχυρίζεται η καταγγέλλουσα, το μέντιουμ την κάλεσε στις 21 Μαρτίου και απαίτησε να συναντηθούν σε κατάστημα στο Κολωνάκι για της δώσει περίπου 80.000 ευρώ ειδάλλως «θα έκανε πράξη τις απειλές της».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με οδηγίες από τις αστυνομικές Αρχές στην 31χρονη και τελικά, η 57χρονη και ένας συνεργός της συνελήφθησαν. Πάνω τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα και το ποσό των 1.010 ευρώ.

Και οι δύο, κατά την εξέτασή τους από τους αστυνομικούς, τήρησαν αρνητική στάση και δήλωσαν πως θα απολογηθούν στο δικαστήριο.

σύλληψηαπάτηΕύβοιαεξαπάτησηειδήσεις τώρα