Ελλάδα|06.03.2019 13:12

«Παράθυρο» για δώρα στο Δημόσιο - Το 80% έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Γιάννης Φώσκολος

Ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε χθες σε συνάντηση που είχε µε την Α∆Ε- ∆Υ «παράθυρο» για επιστροφή αναδροµικών στους δηµοσίους υπαλλήλους από τα κοµµένα δώρα, εφόσον το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της αντισυνταγµατικότητας και εφόσον δεν διαταράσσεται η δηµοσιονοµική ισορροπία.

Σύµφωνα µε το τριτοβάθµιο συνδικαλιστικό όργανο των δηµοσίων υπαλλήλων, ο ΥΠΟΙΚ παρέπεµψε το φλέγον θέµα των δώρων στην απόφαση της Ολοµέλειας του ΣτΕ, η οποία αναµένεται. Σύµφωνα πάντα µε την Α∆Ε∆Υ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγµατικές τις περικοπές, ακολουθώντας το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ’ Τµήµατος, τότε θα µελετήσει το όλο θέµα, το οποίο διαχώρισε ως εξής:

  1. Για τα αναδροµικά το έχει συζητήσει µε τους θεσµούς και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δηµιουργεί πρόβληµα στους δηµοσιονοµικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.
  2. Για την επανανοµοθέτηση και τη χορήγησή τους εφεξής είπε ότι θα χρειαστούν δοµικές αλλαγές, καθώς επηρεάζουν τον προϋπολογισµό. Οι συνδικαλιστές εκτιµούν πως µε τις «δοµικές αλλαγές» υπονοούνται αντίστοιχα ισοδύναµα µέτρα περικοπών.

Το φλέγον θέµα των δώρων αφορά 610.000 υπαλλήλους, οι οποίοι σε συντριπτικό ποσοστό άνω του 80% έχουν ήδη προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη. Ενδεχόµενη επαναφορά των δώρων όπως είχαν διαµορφωθεί το 2011 -δηλαδή στα 1.000 ευρώ ετησίως για όλους- έχει σηµαντικό δηµοσιονοµικό αποτύπωµα, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Το κονδύλι για τα αναδροµικά, δηλαδή, για τις απώλειες της περιόδου 2013- 2018, αγγίζει τα 3,9 δισ. ευρώ.

Η Α∆Ε∆Υ ζήτησε χθες από τον κ. Τσακαλώτο να επαναχορηγηθούν άµεσα ο 13ος και ο 14ος µισθός στο ∆ηµόσιο µε πολιτική απόφαση, κάτι που ο ΥΠΟΙΚ απέκλεισε, λόγω και της αναµονής για την κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού ∆ικαστηρίου. Παραπέµποντας ωστόσο στο ΣτΕ, επί της ουσίας σηµείωσε, σύµφωνα µε συνδικαλιστικές πηγές, πως θα σεβαστεί την απόφαση. Το πώς και αν θα χορηγηθούν αναδροµικά ποσά -δηλαδή αν θα δοθούν εφάπαξ ή σε δόσεις-, θα εξαρτηθούν από τη δικαστική κρίση και από τη δηµοσιονοµική ισορροπία. Φαίνεται, πάντως, πως έχει γίνει µια προετοιµασία µε τους θεσµούς για ενδεχόµενους τρόπους διαχείρισης του θέµατος, µε στόχο να µη δηµιουργηθούν δηµοσιονοµικά προβλήµατα.

Παραβίαση του ορίου 

Τις προηγούµενες ηµέρες αρµόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόµενο«παραβίασης» του ορίου 3,5% του ΑΕΠ,στον βαθµό που η απόφαση του ΣτΕ θεωρηθεί «εξωγενής παράγοντας», στην οποία η κυβέρνηση δεν µπορεί να παρέµβει. Για το θέµα του επιδόµατος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε, κατά την Α∆Ε∆Υ, ότι το κόστος χορήγησης του επιδόµατος θα είναι δηµοσιονοµικά ουδέτερο, δηλαδή δεν θα µειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόµενο ποσό στον προϋπολογισµό. Σύµφωνα µε συνδικαλιστικές πηγές, δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο να ενταχθούν νέες κατηγορίες εάν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση γι’ αυτό.

Γιώργος ΚατρούγκαλοςΑΔΕΔΥσυγκέντρωση