Ελλάδα|06.03.2019 16:43

Αυτοψία του ethnos.gr στο ΚΕΑΝ που δίνει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στους πρόσφυγες

Ευλαμπία Ρέβη

Από τον Ιούλιο του 2017 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρει μία ζεστή αγκαλιά στα Ιωάννινα, έτοιμη να τους βοηθήσει ανά πάσα στιγμή στις διαδικασίες ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για τους ανθρώπους στο Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), το έργο των οποίων χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση αιτούντων άσυλων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το ethnos.gr βρέθηκε στο  Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης προσφύγων, αιτούντων άσυλο και άλλων ευάλωτων ομάδων (IAC - Information Assistance Centre) του ΚΕΑΝ και κατέγραψε πώς μία μικρή ομάδα από διερμηνείς, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και οικονομικό και διοικητικό προσωπικό βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες να τα βγάλουν πέρα με το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Ένας από τους ανθρώπους που έχει δεχτεί πολύτιμη βοήθεια από το συγκεκριμένο κέντρο είναι η Ροζίν από το Ιράν. «Θέλω να ζήσω με την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Έχω δύο μικρά παιδιά και τα Ιωάννινα μας αρέσουν. Προηγουμένως ήμασταν στη Λέσβο. Φύγαμε από το σπίτι μας και στην Ελλάδα φτάσαμε με μία βάρκα από την Τουρκία. Το μόνο που θέλω είναι ένα καλύτερο μέλλον και μία δουλειά», εξηγεί καθώς έχει περάσει το κατώφλι του συγκεκριμένου κέντρου και λαμβάνει συμβουλές για τα επόμενά της βήματα. «Στην χώρα μου ήμουν κομμώτρια. Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι ότι θέλω να έχω μία βάση με τον σύζυγο και τα παιδιά μου. Θέλω να ζήσω. Δεν θέλω να αφήσω αυτήν τη χώρα, Ονειρεύομαι να ζήσω στην Ελλάδα. Έχω ανάγκη για μία ελπίδα και για μία δουλειά και για εμένα και για τον σύζυγό μου. Έχουμε δύο παιδιά και πρέπει να ζήσουμε», προσθέτει.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης στα Ιωάννινα συναντήσαμε και τον Κίντο από τη Συρία.  Πρώτος σταθμός στην Ελλάδα, έπειτα από ένα αγωνιώδες ταξίδι μέσα σε κακουχίες, ήταν η Σάμος. Από εκεί βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα και έπειτα στα Ιωάννινα. Πριν μερικούς μήνες το ΚΕΑΝ τον είχε βοηθήσει στην έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και τώρα που η σύζυγός του έφερε στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειάς απευθύνθηκε και πάλι στο προσωπικό του κέντρου για να βγάλει ΑΜΚΑ και για το μωράκι τους. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μας, εάν δεν μας είχαν βοηθήσει εδώ αυτοί οι άνθρωποι. Σίγουρα θα βαδίζαμε στα τυφλά και αν κάναμε τις όποιες κινήσεις θα ήταν γιατί ακούσαμε για αυτές τις διαδικασίες από άλλους. Εδώ από την πρώτη στιγμή είχαμε ενημέρωση, αλλά και στήριξη», τονίζει.

Εκτός από τις υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην χορήγηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, το προσωπικό του ΚΕΑΝ ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και για την έκδοση Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένου, την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Επίσης, παρέχει ενημέρωση για την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΔ και τη χορήγηση κάρτας ανεργίας, την έκδοση τραπεζικού λογαριασμού, την εγγραφή των παιδιών τους σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την απασχόληση, και φυσικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

ΙωάννιναΚΕΑΝπρόσφυγες