Ελλάδα|06.03.2019 16:33

Τι θα ισχύσει με τις δύο τελευταίες τηλεοπτικές άδειες

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε ερωτήσεις για τις δύο τελευταίες τηλεοπτικές άδειες, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, την προβολή βίας και ρατσιστικού λόγου από τα ΜΜΕ αλλά και τις θεματικές και περιφερειακές άδειες απάντησαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιος Κουτρουμάνος και Ροδόλφος Μορώνης στο πλαίσιο της παρουσίασης των Πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής.

Απαντώντας για την προβολή βίας και ρατσιστικού λόγου από τα Μέσα, ο πρόεδρος της Αρχής είπε ότι «το ΕΣΡ δεν λησμονεί πως είναι κρατικό όργανο και ότι το κράτος σε μια έννομη τάξη, με ελευθερία λόγου, δεν δικαιούται να παρεμβαίνει παρά μόνο κατ' εξαίρεση στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό λόγο». Ο κ. Κουτρουμάνος σημείωσε ότι μεγάλο μέρος των καταγγελιών έχουν ως βάση ότι το ΕΣΡ είναι ένας πανεπόπτης - λογοκριτής και αυτό προφανώς δεν είναι βάσιμο».

Όσον αφορά στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι «υπάρχει μητρώο εταιρειών στο ΕΣΡ με 64 εταιρείες εγγεγραμμένες. Κρίναμε ότι δεν είναι ορθή η διαδικασία εγγραφής σε αυτό το μητρώο και έχουμε αναθέσει σε μια νομικό το θέμα». Επίσης σημείωσε ότι οφείλει να εξετάζει η Ολομέλεια του ΕΣΡ αν οι ενδιαφερόμενοι έχουν τα ουσιαστικά προσόντα για να διεξάγουν με επιστημονικό τρόπο τέτοιες δημοσκοπήσεις. «Ο νομοθέτης μας έχει αναθέσει να κρατάμε μητρώο χωρίς να λέει ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να εγγραφεί μια εταιρεία. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν στο μητρώο εταιρείες που δεν είναι ικανές να κάνουν δημοσκοπήσεις» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος κ. Μορώνης. Για τα τυχερά παιχνίδια, ο ίδιος ανέφερε πως έχουν επιβληθεί επανειλημμένως κυρώσεις από το ΕΣΡ, ενώ χαρακτήρισε τη συνεργασία με την αντίστοιχη Επιτροπή τυχερών παιγνίων, αποδοτική.

Απαντώντας για θέματα πολυφωνίας και κάλυψης των θέσεων των κομμάτων, ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι «από τον τρόπο που γίνεται η καταγραφή των μεριδίων των κομμάτων διότι δεν αποτυπώνει καθόλου ποιοτικά στοιχεία από την παρουσίαση των κομμάτων». Για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε πως δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η διαδικασία ακόμα. Ενώ, για τις δύο τελευταίες άδειες ο κ. Μορώνης είπε πως «έγινε η προκήρυξη και εμφανίστηκε μόνο ένας διεκδικητής. Βάσει του νόμου θα πρέπει μετά τη λήξη του διαγωνισμού και μέχρι την προκήρυξη των θεματικών αδειών, η αδιάθετη άδεια να είναι δυνατόν να διεκδικηθεί (με αίτημα στο ΕΣΡ συνοδευόμενο από εγγυητική επιστολή)».

τηλεοπτικές άδειεςΜΜΕΕΣΡ