Ελλάδα|31.03.2023 21:16

Στην τελική ευθεία για τα F-35 η Ελλάδα: Πριν από τις εκλογές η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ - Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Newsroom

Η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να μπει σε νέα πραγματικότητα, καθώς εντός του 2028 θα παραλάβει τα δύο πρώτα ζεύγη αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην πιο εξελιγμένη έκδοση τους, στην Block 4. Στο κλαμπ των F-35 βρίσκονται για την ώρα 17 χώρες, με την Ελλάδα να αναμένεται να γίνει η 18η.

Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, μιλώντας στο OPEN και στη Γεωργία Γαρατζιώτη, ανέφεραν ότι η Αθήνα θα έχει στα χέρια της την επίσημη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προμήθεια των F-35 νωρίτερα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Ελλάδα θα γίνει η 18η χώρα που θα μπει στο «κλειστό» κλαμπ των F-35 


«Η απαντητική επιστολή είναι στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Απ’ όσο καταλαβαίνω, οι ελληνικές εκλογές είναι στα τέλη Μάιου. Φαίνεται ότι επιθυμούμε οι ΗΠΑ να παρουσιάσουμε την LOA πριν από αυτές τις εκλογές», τόνισε ο Μάρτιν Μακντόναλντ, αντιπρόεδρος της «Lockheed Martin Aeronautics».

H Ελλάδα έχει αιτηθεί την απόκτηση μιας Μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Τα F-35 φέρουν βαρύ οπλισμό, υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες  και είναι ανίκητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ εχθρικών αεροσκαφών.

Όπως τόνισε ο Τόνι Γουίλσον, επικεφαλής των δοκιμαστικών πτήσεων F35, «Mια από τις δυνάμεις του F35 είναι ότι έχει την ικανότητα να  λειτουργεί σαν εναέριο σημειωματάριο πληροφοριών και μοιράζει τις πληροφορίες σε αυτόν που τη χρειάζεται και όταν τη χρειάζεται. Οπότε δεν είναι το θέμα ότι άλλαζει τον αεροπορικό πόλεμο, είναι ότι δίνει την πληροφορία της κυριαρχίας». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολεμική ΑεροπορίαΗΠΑειδήσεις τώραF-35