Ελλάδα | 07.04.2023 21:10

Στήριξη του υπ. Υγείας σε Ηλιάδη μετά τους υπαινιγμούς Κούγια: «Πιθανόν συνωμοσιολογία», λέει ο ΕΟΜ

Newsroom

Τη στήριξή του στον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, μετά τους υπαινιγμούς που άφησε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, για τη διαχείριση των μεταμοσχεύσεων από τον εντατικολόγο, κατά τη διάρκεια της δίκης της κατηγορούμενης μητέρας από την Πάτρα, εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που είχε μαζί του.

«Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχεται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία», τονίζει εντωμεταξύ ο ΕΟΜ.

Το Υπουργείο Υγείας θα αναζητήσει τα πρακτικά της δίκης και αν έχουν ειπωθεί πράγματα που θίγουν θεσμούς του Υπουργείου θα κινηθεί αυτοτελώς

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, με ανακοίνωσή του καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων.

«Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχεται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία», τονίζει ο ΕΟΜ.

Γκάγκα: Το ήδη αυστηρό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων αυστηροποιήθηκε ακόμη περισσότερο

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κάτω από ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο που αυστηροποιήθηκε ακόμη περισσότερο στο πρόσφατο νομοσχέδιο που πέρασε πριν από λίγες ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς διασφαλίζεται η διαδικασία της λίστας ώστε το μόσχευμα να το λάβει ο πρώτος συμβατός δότης, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η λίστα μεταμόσχευσης κρατείται σε εθνικό επίπεδο στον ΕΟΜ – δεν υπάρχει σε κανένα τοπικό νοσοκομείο – και ότι παρακολουθείται από τον αντίστοιχο ΕΟΜ που υπάρχει πανευρωπαϊκά.

«Η μονάδα, οι γιατροί που διαπιστώνουν τον θάνατο (σ.σ. οι οποίοι όπως σημείωσε η κ. Γκάγκα είναι διαφορετικοί από αυτούς της μονάδας, είναι δηλαδή νευρολόγοι, αναισθησιολόγοι κτλ) δεν ξέρουν με ποιον είναι συμβατός ο άνθρωπος που πεθαίνει, ούτε ξέρουν πού θα πάει το μόσχευμα, δεν ξέρουν τη λίστα, η μεταμόσχευση πηγαίνει με απόλυτη σειρά και είναι απόλυτα διασφαλισμένο», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Κληθείσα τέλος να πει αν υπάρχουν μεταμοσχεύσεις που δεν γίνονται στην Ελλάδα και γιατί, η κ. Γκάγκα ξεκίνησε την απάντησή της με μια ερώτηση:

«Αν θέλετε εσείς ένα γιατρό να κάνει μια επέμβαση, πού θα πάτε, σε κάποιον που κάνει μια επέμβαση το χρόνο ή σε κάποιον που κάνει 3 επεμβάσεις την εβδομάδα και έχει εμπειρία;».

«Υπάρχουν ορισμένα περιστατικά όπως η μεταμόσχευση καρδιάς σε παιδιά, που έχουμε μια κάθε δυο ή τρία χρόνια γιατί δεν έχουμε λήπτες. Δεν υπάρχει κέντρο που να έχει τέτοια εμπειρία που να πάμε με ασφάλεια. Υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία όπου πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια να κάνουν τέτοιες μεταμοσχεύσεις: καρδιά, πνεύμονα και ήπαρ. Για αυτές τις μεταμοσχεύσεις δότες μπορούν να είναι από την Ελλάδα ή και από την Ιταλία», εξήγησε η κ. Γκάγκα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρούλα ΠισπιρίγκουΑλέξης Κούγιαςδωρεά οργάνωνεμπόριο οργάνωνειδήσεις τώρα