Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα; Η προέλευση του εθίμου
NewsroomΤην Κυριακή του Πάσχα είθισται να σουβλίζουμε τον οβελία. Το εν λόγω έθιμο συνδέεται με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Λίγο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Γη της Επαγγελίας ο Μωυσής, σύμφωνα με την παράδοση, ζήτησε από κάθε οικογένεια να θυσιάσει ένα αρνί και με το αίμα να βάψουν τους παραστάτες των θυρών των σπιτιών τους για να μην εξολοθρευτούν από τον άγγελο του Θεού, που εκείνο το βράδυ θα έφερνε τον θάνατο στα πρωτότοκα κάθε οικογένειας, που δεν θα είχε – με αυτό το αίμα του αρνιού – σημαδέψει την είσοδο του σπιτιού του. Μετά το πλήθος ενός εκατομμυρίου Εβραίων βγήκε από την Αίγυπτο με εντολή του ίδιου του Φαραώ.
Εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.
O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.
Οι Εβραίοι ποιμένες ήταν αυτοί που έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια όμως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους εορτή. Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.
- «Δεν θα γίνουν τσίρκο»: Σκέψεις της πρυτανείας του ΑΠΘ για «λουκέτο» στην αίθουσα τελετών για τις ορκωμοσίες
- Σε γεωπολιτικό αδιέξοδο ο Τραμπ: Στερεύουν οι επιλογές των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν
- Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ: Αποτροπή μέσω μιας Συμμαχίας Ετοιμότητας;
- «Πόλεμος» για το νερό: Σφοδρές αντιδράσεις για την υποχρεωτική απορρόφηση ΔΕΥΑ από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ