Ελλάδα|12.04.2023 05:45

Πρόσω ολοταχώς για την κατάργηση του μπόνους ύψους στις οικοδομές - Τι προβλέπεται για Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη - Τι ισχύει για τους ναούς

Μαρία Λιλιοπούλου

Τον δρόμο για την κατάργηση του μπόνους δόμησης στα ύψη των κτιρίων που όριζε ο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) ανοίγει άρθρο της τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή.

Αν και το άρθρο αφορά κτίσματα στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, εκτιμάται ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές και δήμους καθώς ήδη δημοτικές αρχές και κάτοικοι αντιδρούν με τον δήμο Αλίμου μάλιστα να έχει ήδη καταθέσει προσφυγή για το θέμα.

Η τροπολογία ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η υπέρβαση του ύψους και συντελεστή δόμησης ούτε η απόκλιση από τους λοιπούς όρους δόμησης που ορίζονται με ειδικά διατάγματα, τα οποία διέπουν τα διοικητικά όρια των περιοχών αυτών ακόμα και στην περίπτωση της εφαρμογή πολεοδομικών κινήτρων.

Στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, σημειώνεται πως η διευθέτηση προχωρά με στόχο την «ορθολογική προστασία συγκεκριμένων περιοχών, τόσο σε πολεοδομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δασικής προστασίας, προς ενίσχυση των σχετικών τοπικών κοινωνιών».

Καθορίζεται σαφώς ότι η εφαρμογή αφορά συγκεκριμένα στις πρώην Κοινότητες Φιλοθέης, (Παλαιού) Ψυχικού και Εκάλης «λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων ιστορικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών τους που καθιστούν σκόπιμη την μη εφαρμογή των απαριθμούμενων σε διάταξη πολεοδομικών κινήτρων του ν. 4067/2012 (Α’ 79)».

Τα κίνητρα, τα οποία η εν λόγω ρύθμιση ουσιαστικά καταργεί στις συγκεκριμένες περιοχές είναι:

- Tο κίνητρο προσαύξησης του συντελεστή δόμησης, σε συνδυασμό με προσαύξηση ύψους για την περίπτωση μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης οικοπέδου ή μείωση σε συνδυασμό με απόσυρση κτιρίου ή και απόδοση επιφάνειας σε κοινή δημόσια χρήση.

- Η δυνατότητα προσαύξησης του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίου ως κίνητρο για την υιοθέτηση προϋποθέσεων που περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δόμησης.

- Το κίνητρο για την κατασκευή φυτεμένου δώματος ή δυνατότητα κατασκευής πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος χώρου κυρίας χρήσης αποκλειστικής η κοινόχρηστης εμβαδού έως 35 τετραγωνικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση κατασκευής φυτεμένου δώματος.

- Το κίνητρο επαύξησης του συντελεστή δόμησης για την κατασκευή κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Εκτός σχεδίου δόμηση μόνο για ...ναούς

Στο μεταξύ ενώ τόσο ιδιοκτήτες οικοπέδων, επενδυτές, αλλά και ο τεχνικός κόσμος «βράζουν» για τον ...ξαφνικό θάνατο που επεφύλαξε η κυβέρνηση στην εκτός σχεδίου δόμηση, όπως αναλυτικά έγραψε το «Εθνος» τη Δευτέρα, το υπουργειο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μία ρύθμιση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής εξαιρεί τους ...ναούς.

Ετσι, ενώ η διάταξη που ανέμεναν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου προκειμένου τα γεωτεμάχιά τους να ανακτήσουν την οικοδομησιμότητά τους δεν ήρθε ποτέ, με χωριστό άρθρο σε τροπολογία το θέμα λύνεται μόνο για την ανέγερση ναών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στις περιοχές εκτός σχεδίου ισχύει ως επιτρεπτή χρήση γης και η δυνατότητα ανέγερσης Ιερού Ναού και βοηθητικών κτισμάτων του, Μονής και ησυχαστηρίου σε γήπεδα που ανήκουν σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα. Ως προς τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης θα εφαρμόζονται μάλιστα κατ΄εξαίρεση άρθρα παλαιότερων νόμων.

Φιλοθέηειδήσεις τώραΕκάληΨυχικόοικοδομέςυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας