Ελλάδα|12.04.2023 16:00

Στα «χέρια» του Αρείου Πάγου οι αποφάσεις για το κόμμα Κασιδιάρη: Σε εξέλιξη και η έρευνα για τα κηρύγματα μίσους στο Διαδίκτυο

Newsroom

Στον Άρειο Πάγο περνά το ζήτημα του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη μετά την ψήφιση της τροπολογίας που θέτει νέες δικλείδες ασφαλείας, για να αποτραπεί η κάθοδός του στις εκλογές 2023. Την ίδια ώρα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συνεδριάζει σήμερα (12/4), με τη συμμετοχή του εισαγγελέα που εποπτεύει τις φυλακές, για να εξετάσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και τα κηρύγματα μίσους του που δημοσιεύονταν στο ΔΙαδίκτυο, ενώ του απαγορεύεται η πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο και Διαδίκτυο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από τη Γενική Γραμματεία αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κρατούμενος Ηλίας Κασιδιάρης δικαιούται να παραστεί και ο δικηγόρος του -και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να ζητήσει αναστολή του Πειθαρχικού.

Το ζητούμενο αυτής της συνεδρίασης του Πειθαρχικού είναι να διαπιστωθεί εάν ο Ηλίας Κασιδιάρης παραβίασε απόφαση του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2021, που και τότε είχε γίνει πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επικοινωνεί με το κοινόχρηστο καρτοτηλέφωνο των φυλακών με τον δικηγόρο του και με συγγενείς του μέχρι τετάρτου βαθμού συγγένειας για θέματα προσωπικά, οικογενειακά, νομικής φύσεως που αφορούν την υπόθεσή του και τίποτε άλλο. Έχει διαπιστωθεί πως στο διαδίκτυο έχει ανέβει ηχητικό υλικό με τη φωνή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κασιδιάρης δεν έχει κινητό στη φυλακή -κάτι που απαγορεύεται- ούτε πρόσβαση στο ίντερνετ και αυτό έχει φανεί και από τους πολλούς ελέγχους που έχουν γίνει στο κελί του.

Έτσι, αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει -σύμφωνα με τις πηγές από το υπ. Προστασίας του Πολίτη- είναι ότι χρησιμοποιεί το καρτοτηλέφωνο των φυλακών, συνομιλεί με κάποιους που τον ηχογραφούν και ακολούθως ανεβαίνουν στο ίντερνετ τα κηρύγματα μίσους.

Με καταληκτική ημερομηνία την 5η Μαΐου θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, μια διαδικασία που θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφασίσει για τη νομιμότητα ή μη της συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές. Η ακριβής ημερομηνία της διάσκεψης των δικαστών θα εξαρτηθεί από το πότε θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα.

Τα σενάρια μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου είναι τρία:

  1. Ή ο αριθμός των δικαστών να παραμείνει δέκα, με ισοδύναμη ψήφο για όλους,
  2. ή να οριστεί και άλλο μέλος από άλλο τμήμα με πράξη της προέδρου του Αρείου Πάγου
  3. ή να παραιτηθεί ένα από τα 10 μέλη -πιθανότατα το νεότερο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλίας Κασιδιάρηςεκλογέςεκλογές 2023ειδήσεις τώραφυλακές Δομοκούτροπολογία