Ελλάδα|20.09.2019 14:36

H Ελληνίδα Barbie της NASA στο ethnos.gr: Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι!

Μαίρη Τσίνου

Η Ελένη Αντωνιάδου είναι μια μορφωμένη, πετυχημένη αλλά και όμορφη γυναίκα, αναγνωρισμένη διεθνως, καθώς συμμετείχε σε έρευνες στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων. 

Συμμετείχε ως φοιτήτρια στη θερινή NASA Ames Academy. Είναι επικεφαλής του οργανισμού «Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες», ενώ μεταξύ άλλων ασχολείται με τη βιοτεχνολογία και την αναγεννητική ιατρική. Πλέον η Ελένη Αντωνιάδου είναι και η πρώτη Ελληνίδα Barbie role model!

Aπλή, προσιτή, χαμογελαστή, μίλησε στο ethnos.gr για την πρόταση που δέχθηκε από την Mattel να γίνει η ίδια κούκλα Barbie Role Model, για τον ορισμό της ομορφιάς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στον χώρο της επιστήμης, ενώ έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πώς έγινε η πρόταση της Mattel και τι σκέφτηκατε πριν πείτε το «ναι» στη δημιουργία μιας κούκλας Barbie με τη μορφή σας;

Ήταν μεγάλη έκπληξη κυρίως γιατί αυτό το πρόγραμμα -σε παγκόσμια κλίμακα- περιλαμβάνει γυναίκες οι οποίες ακόμα και για μένα, όταν ήμουν σε πολύ μικρή ηλικία, ήταν ινδάλματα. Eίναι γυναίκες που έχουν αλλάξει τον ρου της ιστορίας στους δικούς τους τομείς. Για παράδειγμα η Κάθριν Τζόνσον για τη NASA ή η Αμέλια Έρχαρτ στην αεροδιαστημική. Είχα έναν ενθουσιασμό και μία χαρά γιατί αποτελεί και ένα εφαλτήριο για τα μικρά κορίτσια να σκεφτούν  κάποιους τομείς εργασίας όπως είναι η επιστήμη η δική μου, η βιοαστροναυτική ή η αναγεννητική ιατρική που δεν είναι τόσο δημοφιλείς και στα παιδιά αλλά και γενικότερα ανάμεσα στις γυναίκες. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε την ευκαιρία στα κορίτσια να γνωρίσουν και αυτά τα επαγγέλματα.

Τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν και απομακρυνόμαστε από το μοτίβο που θέλει την Βarbie ψηλή, ξανθιά, γαλανομάτα. Τι είναι για εσάς ομορφιά;

Ομορφιά για μένα δεν είναι μόνο το φαίνεσθαι, αντιπροσωπεύεται κυρίως. Έχει να κάνει με το χαρακτήρα και με την αξιακή μας πυξίδα. Σίγουρα η Barbie έχει κάνει άλματα. Είναι και ένας από τους λόγους που όταν μου έκαναν την πρόταση σκεφτόμουν ότι ίσως ακουστεί κάπως οξύμωρο για κάποιες γυναίκες μέσα στην επιστήμη να υποστηρίξουν αυτό το brand. Αλλά νομίζω ότι η Barbie έχει κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια στο να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα: έχουμε δει Barbie σε τα μεγέθη, σε όλα τα χρώματα, με όλες τις κουλτούρες, με όλα τα επαγγέλματα και μάλιστα σε χρόνικές στιγμές στις οποίες αποτέλεσαν καινοτομία. Το να φανταστείς ότι υπάρχει, για παράδειγμα, η Barbie Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν καν υπάρξει υποψήφια πρόεδρος στις ΗΠΑ ή Barbie αστροναύτης που έχει πατήσει στο φεγγάρι πριν ακόμα γίνει η πρώτη προσελήνωση. Έχει να κάνει με το πώς η φαντασία, η περιέργεια, αλλά και η ελπίδα και αισιοδοξία παντρεύονται. Και αυτό το μείγμα, αυτό το μωσαϊκό, νομίζω ότι πρέπει να φωλιάσει στις παιδικές ψυχές και να είμαστε δεκτικοί για καθετί διαφορετικό.

Εσείς έχετε κάποια γυναίκα που θεωρείτε πρότυπο;

Έχω πολλές γυναίκες που θαυμάζω και αυτό έλεγα και στην καμπάνια της Barbie - δεν είναι καλό να εξιδανικεύουμε κανέναν.  Εγώ αγαπώ τους «πανωλεθριάμβους» μου, καθετί δηλαδή που είναι και πανωλεθρία και θρίαμβος μαζί, γιατί αυτός είναι ο χώρος της επιστήμης. Είναι ένας χώρος στον οποίο τις περισσότερες φορές θα βρεθείς μπροστά σε απορρίψεις, σε δυσκολίες, σε πειράματα που δεν θα λειτουργούν. Και ίσως αν είσαι τυχερός, με πάρα πολλή δουλειά, μία φορά στη ζωή σου, σε κάποιες φάσεις, κάποια από τη συνδρομή που έχεις κάνει στην επιστήμη ίσως αποδειχθεί χρήσιμη. Ίσως μπορεί να μεταφραστεί και σε θεραπεία ή σε τεχνολογικό προϊόν το οποίο θα είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους. Έχοντας αυτό το μυαλό, εγώ είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να ελπίζω ότι με μία μικρή συμβολή πάμε ένα βήμα παραπέρα, κάνουμε αυτό που λέω «pushing the boundaries», διευρύνουμε τους ορίζοντες της επιστήμης.

«Να μην φωλιάζουν οι επιτυχίες στο κεφάλι μας και οι αποτυχίες στις καρδιές μας»

Θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα στον χώρο της επιστήμης να αποδείξει την αξία της;

Δυστυχώς είναι ένα πεδίο πολύ ανταγωνιστικό. Θεωρώ ότι υπάρχουν αντιστάσεις, κάποιες από τις οποίες είναι εμφανείς, κάποιες όμως είναι «αφανείς». Οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν κάθε μέρα τι αξίζουν σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις από ότι οι άνδρες. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν ακόμη ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Υπάρχει μία ανισότητα στο πώς η γυναίκα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική της ζωή, όπου τα κοινωνικά αλλά και τα νομοθετικά πλαίσια ακόμη δεν διασφαλίζουν ότι αυτή η μετάβαση και αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί με έναν εύκολο τρόπο. Αυτό το βλέπουμε στις άδειες μητρότητας, στο μισθολογικό χάσμα, στο ότι πολλές γυναίκες δεν προάγονται εύκολα σε υψηλόβαθμες θέσεις, είτε αυτό είναι ακαδημαϊκά είτε ως στελέχη επιχειρήσεων. Δυστυχώς λοιπόν θα έλεγα ότι έχω βιώσει σε διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής μου διάφορες τέτοιες δυσκολίες και προσπαθώ με πεισμωμένη αισιοδοξία να τις ξεπεράσω και να κάνω τον εαυτό μου καλύτερο, να εξελιχθώ μέσα από τη γνώση, την εκπαίδευση και τις εμπειρίες, ώστε να τα ξεπερνάω και να πηγαίνω παρακάτω.

«Οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν κάθε μέρα τι αξίζουν σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις από ότι οι άνδρες»

Ποιο είναι το μήνυμά σας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Το μήνυμά μου είναι το ίδιο με αυτό της Barbie, ότι δηλαδή μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Γίνεται αν έχουμε πίστη στον εαυτό μας και θέληση. Να έχουμε έναν στόχο και να αφοσιωθούμε με σκληρή δουλειά σε αυτόν. Αυτό που λέω συχνά είναι να μην φωλιάζουν οι επιτυχίες στο κεφάλι μας και οι αποτυχίες στις καρδιές μας. Να είμαστε προσαρμοστικοί στις αλλαγές που αναμφισβήτητα θα φέρει η ζωή.

Η Βarbie σας επέλεξε να είστε μια από τις κούκλες Role Model. Εσείς παίζατε με Barbie μικρή;

Ναι! Έπαιζα με Barbie και πραγματικά είναι και ένας από τους λόγους που μου δημιουργεί και μία γλυκιά ανάμνηση, μια νοσταλγία. Έπαιζα και σκεφτόμουν ότι η Barbie κάθε μέρα κάνει και κάτι άλλο, δεν βαριέται ποτέ.  Την Δευτέρα είναι γιατρός, την Τρίτη πιλότος, την Τετάρτη αστροναύτης! Έλεγα οι γονείς μου πάνε στην ίδια δουλειά κάθε μέρα, ενώ εμένα η δική μου Barbie κάνει κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Ίσως αυτό υποσυνείδητα με έκανε να σκέφτομαι ότι μπορείς να βάζεις τα δικά σου «θέλω» πρώτα, τα δικά σου όρια και τους κανόνες με τους οποίους θες να ζεις τη ζωή σου.

BarbieΕλένη ΑντωνιάδουNASA