Ελλάδα|26.04.2023 18:05

Πηγές ΑΔΑΕ στο ethnos.gr: «Η λειτουργία μας δεν σχετίζεται με τον προεκλογικό αγώνα - Ο,τι άλλο θα ήταν παράβαση καθήκοντος»

Μαρία Λιλιοπούλου

«Η λειτουργία της ΑΔΑΕ δε σχετίζεται με τον προεκλογικό αγώνα» απαντούν πηγές της ανεξάρτητης Αρχής, μιλώντας στο ethnos.gr  προσθέτοντας με νόημα πως «ο,τιδήποτε διαφορετικό, θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος». 

Η Αρχή δια του προέδρου της Χρήστου Ράμμου, ο οποίος πολλάκις έως τώρα έχει στοχοποιηθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης, έσβησε κάθε πιθανή σκιά «παγώματος» της έρευνας υπογραμμίζοντας πως θα συνεχίσει απερίσπαστη και χωρίς εξαιρέσεις το έργο της. Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία και σε συνέχεια διαδικασιών, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί ήδη εδώ και πολύ καιρό, συνεχίζει να ασκεί κανονικά και απερίσπαστη τις αρμοδιότητές της για όλα τα εκκρεμή ενώπιόν της ζητήματα χωρίς εξαίρεση».

Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα μερίδας του φιλοκυβερνητικού τύπου που κατηγορούσαν τον κ. Ράμμο για «διπλή ευθεία παρέμβαση στο προεκλογικό παιχνίδι, με στόχο να αναζωπυρωθεί η υπόθεση των καταγγελιών για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και να εκτεθεί η κυβέρνηση». Ανέφεραν ότι ο ίδιος, αλλά και συνεργάτες του, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στην Αρχή την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δρομολογούν πρωτοβουλίες που παραβιάζουν τους κανόνες της πολιτικής ουδετερότητας των ανεξάρτητων αρχών.

Το ζήτημα αφορούσε τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, η οποία είχε εντάξει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των υποκλοπών. Συμφωνα με πληροφορίες, στα υπό συζήτηση θέματα από την Ολομέλεια ήταν η έγκριση της έκθεσης ελέγχου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και η απόφαση για κλήση σε εξηγήσεις του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Θεμιστοκλή Δεμίρη, που έχει αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Αν και το ζήτημα που είχαν προκαλέσει τα εν λόγω δημοσιεύματα αρχικώς είχε προκαλέσει σκέψεις αναβολής της συζήτησής του, σταθμίστηκε από τα μέλη της Ολομέλειας και τελικά η Ανεξάρτητη Αρχή αποφάσισε να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακοπές. Κατά συνέπεια τα θέματα αυτά δεν αφαιρέθηκαν, αλλά συζητήθηκαν κανονικά στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης.

Το ζήτημα, πάντως, και οι διαρροές που το προκάλεσαν δημιουργούν αλγεινή εντύπωση, ενώ χαρακτηριστικό της προσήλωσης της ΑΔΑΕ στην αρχή της ανεξαρτησίας είναι αυτό που δηλώνουν στο ethnos.gr πηγές της Αρχής και αφορά την ανυπαρξία οποισδήποτε νομοθετικής πρόβλεψης, η οποία θα διέκοπτε μία έρευνα ενόψει εκλογών: «Η λειτουργία του κράτους είναι αδιάλειπτη. Τα ανεξάρτητα όργανα και οι θεσμοί συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους και κατά την προεκλογική περίοδο. Η λειτουργία της ΑΔΑΕ δε σχετίζεται με τον προεκλογικό αγώνα, ενώ και ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει κάποια διακοπή των δραστηριοτήτων της κατά την προεκλογική περίοδο. Υπό αυτήν την έννοια, ο,τιδήποτε διαφορετικό, θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος», σημειώνουν προσθέτοντας πως «κάθε άλλη ανάγνωση είναι αδιανόητη».

Να σημειωθεί επίσης ότι νωρίτερα, η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega, η οποία διερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, Σόφι ιντ Φελντ, είχε εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία για τη στοχοποίηση του κ. Ράμμου, αναφέροντας συγκεκριμένα σε tweet της το εξής: «Πολύ ανησυχητική στροφή: η ανεξάρτητη εποπτική αρχή ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να ακυρώσει ακρόαση με την ΕΥΠ στο πλαίσιο της έρευνας #spyware, υπό την πίεση νέων επιθέσεων ως προς την ακεραιότητα του επικεφαλής της. Απαράδεκτη παρέμβαση στο έργο ενός ανεξάρτητου φορέα».

«Ράπισμα» στην κυβέρνηση και από την Κομισιόν

Εμμεσο, αλλά σαφές «ράπισμα» προς την κυβέρνηση αποτελεί και η απάντηση του Βέλγου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς σε ερωτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, η οποία περιέχει ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων Αρχών συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ.

Η ερώτηση αφορούσε τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της ΑΔΑΕ με τον αρμόδιο Επίτροπο να απαντά με νόημα ότι «ορισμένες ανεξάρτητες αρχές στα κράτη μέλη έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ και υπόκεινται σε υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό».

Ο κ. Ρέιντερς μάλιστα στην κατακλείδα της απάντησής του απευθύνει σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς τη χώρα μας αναφέροντας πως η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα «να λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει», στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί τελικά το δίκαιο της ΕΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

παρακολουθήσειςυποκλοπέςειδήσεις τώραΕΥΠΑΔΑΕ