Ελλάδα|30.04.2023 22:48

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ψάχνουν το κίνητρο και τον ηθικό αυτουργό - Η μυστική εφαρμογή που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)

Επιβεβαιώνεται, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, πριν δυο χρόνια, έγινε κατά παραγγελία και ως αντεκδίκηση. Το ερώτημα τώρα των αρχών είναι γιατί δόθηκε αυτή η εντολή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN και της Μίνας Καραμήτρου, οι Αρχές λένε ότι ο ηθικός αυτουργός μπορεί να μην είναι ένας. Δηλαδή μπορεί πράγματι αυτόν που θεωρούν ύποπτο ως ηθικό αυτουργό να ήταν πράγματι το πρόσωπο που έδωσε εντολή στους εκτελεστές να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο. Ωστόσο, εξετάζουν ακόμα το ενδεχόμενο να υπήρχε ακόμα ένα πρόσωπο το οποίο «πίεσε» τον βασικό ύποπτο για «ηθική αυτουργία» και εκείνος με τη σειρά του να προχώρησε στο συμβόλαιο θανάτου. 

Όσον αφορά στα τρία εμπλεκόμενα πρόσωπα που παραμένουν ασύλληπτα, οι Αρχές ψάχνουν στοιχεία τα οποία θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε εντάλματα. Σύμφωνα με το OPEN, τα άτομα αυτά δεν αποκλείεται να καλεστούν να καταθέσουν από τον ανακριτή ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει σχέση ενός από τους κατηγορούμενους με αυτόν που η αστυνομία θεωρεί ως βασικό ύποπτο ως ηθικό αυτουργό.

Μάλιστα, υπάρχει συνομιλία του στις 5-9-22 -για την οποία γίνεται αναφορά στη δικογραφία- στην οποία ο κατηγορούμενους έχει πάρει τηλέφωνο και για να εκφοβίσει κάποιον και για να το καταφέρει χρησιμοποιεί το όνομα εκείνου που θεωρείται ηθικός αυτουργός.

Ερευνάται ο ρόλος προϊστάμενου καταστήματος στην Πανόρμου

Εντωμεταξύ, ερευνάται και ο ρόλος του προϊστάμενου του καταστήματος στην Πανόρμου από το οποίο οι δράστες προμηθεύτηκαν τα επιχειρησιακά κινητά που χρησιμοποίησαν στην εκτέλεση του δημοσιογράφου. Το παράξενο είναι ότι ο προϊστάμενος δεν κράτησε κανένα παραστατικό που θα μπορούσαν οι Αρχές να πιστοποιήσουν ποιος αγόρασε τα κινητά.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος υπεύθυνος του καταστήματος φαίνεται να έχει επαφές με ένα από τα άλλα τρία πρόσωπα, που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών αλλά και με αυτόν που θεωρείται ύποπτος για ηθικός αυτουργός. Και μάλιστα σε αυτόν που είναι ύποπτος του έχει προμηθεύσει το 2015 κάρτες sim που είχαν βρεθεί στο σπίτι του.

Η μυστική εφαρμογή των δραστών

Οι δράστες της δολοφονίας του Καραϊβάζ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι Αρχές δεν θα καταφέρουν να τους εντοπίσουν ή να ακούσουν τις συνομιλίες τους. Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποίησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, για τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Μάλιστα, για να έχουν ασφαλείς συνομιλίες σε αυτή την εφαρμογή θα έπρεπε να έχουν κι ένα κωδικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι Αρχές κατάφεραν να «σπάσουν» την εφαρμογή και στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση στα τηλέφωνα, αλλά και τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει ο 40χρονος άνδρας που συνελήφθη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας μπαίνουν οι σχέσεις και οι επαφές που είχε αναπτύξει τους τελευταίους 6 μήνες ο 40χρονος, με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν πως μέσω της εφαρμογής θα μπορέσουν να διαπιστώσουν με ποιους επικοινώνησε αυτούς τους μήνες και να αντλήσουν στοιχεία για άλλες υποθέσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕλληνική ΑστυνομίαδολοφονίαΓιώργος Καραϊβάζ