Ελλάδα|03.05.2023 11:41

Δολοφονία Καραϊβάζ: Καταθέτουν οι συλληφθέντες, τι θα υποστηρίξουν - Ο ρόλος της ΕΥΠ και τα 300 βίντεο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)

Εκτεταμένες είναι οι έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που έγινε πριν δύο χρόνια κοντά στο σπίτι του. Προς το παρόν, έχουν συλληφθεί δύο αδέρφια που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απολογούνται σήμερα (3/5). Την ίδια ώρα, αναμένονται και νέες συλλήψεις, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για την πιθανή ανάμειξη της ΕΥΠ.

Η στάση των δύο συλληφθέντων

Ειδικότερα, στον ανακριτή έφτασαν, πριν τις 11:00, τα δύο αδέρφια που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση της δολοφονίας. Οι δύο, 40 και 48 ετών, αναμένεται να αρνηθούν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στο περιστατικό και θα ισχυριστούν πως είναι αθώοι, όπως έχουν δηλώσει κατά τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τα κρατητήρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο 40χρονος αναμένεται να υποστηρίξει ότι βρισκόταν στον Ασπρόπυργο την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου, ενώ ο 48χρονος αδερφός του θα ισχυριστεί ότι ήταν στον Άλιμο για επαγγελματικούς λόγους.

Η ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο Γιώργος Καραϊβάζ βρισκόταν υπό παρακολούθηση της ΕΥΠ το διάστημα των ετών 2016-2017.

«Βρήκαμε ότι στην άλλη δικογραφία υπάρχει απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ προς την εισαγγελέα Ράικου, που λέει ότι δεν είναι δυνατόν να απομαγνητοφωνηθούν άλλο οι συνομιλίες και ζητούν μόνο τρεις από αυτούς να παρακολουθούνται από εδώ και στο εξής», είπε η Ρόη Παυλέα, δικηγόρος της μητέρας και της αδερφής του Γιώργου Καραϊβάζ.

Αρχικά η ΕΥΠ παρακολουθούσε περίπου 30 άτομα για υπόθεση της Greek Mafia, ωστόσο, στη συνέχεια ζήτησε να συνεχιστεί η παρακολούθηση τριών μόνο ατόμων, ενός πρώην αστυνομικού, ενός ποινικού και του Γιώργου Καραϊβάζ. «Και οι τρεις είναι πλέον νεκροί», τόνισε η δικηγόρος.

«Συνεχίστηκε παράνομα η παρακολούθηση και το θέμα είναι ότι δεν δόθηκε αυτή η άδεια τελικά. Η παρακολούθηση Καραϊβάζ και των άλλων δύο ήταν παράνομη, γιατί δεν είχε έγκριση από τους δύο εισαγγελείς. Δεν ξέρουμε για ποιον λόγο παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ», συμπλήρωσε.

Η δικηγόρος υπογράμμισε πως από τη συγκεκριμένη δικογραφία λείπουν περίπου 10.000 συνομιλίες, ενώ ζήτησε από τις ανακριτικές Αρχές να ερευνήσουν τον λόγο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος, αλλά και γιατί χάθηκαν οι συνομιλίες.

«Στη δικογραφία της υπόθεσης της Greek Mafia έχουν αθωωθεί όλοι οι αστυνομικοί», τόνισε η δικηγόρος.

Πάνω από 300 βίντεο στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα, οι Αρχές προσπαθούν να «δέσουν» με αποδεικτικά στοιχεία όλα τα άτομα που είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη δολοφονία του δημοσιογράφου αλλά και τον ηθικό αυτουργό που έδωσε την εντολή στους πληρωμένους πιστολέρο.

Μάλιστα, περισσότερα από 300 βίντεο από κάμερες αναλύθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να καταλήξουν οι αστυνομικοί στα οχήματα των δραστών και το δρομολόγιο που ακολούθησαν για να φτάσουν στον Άλιμο και να διαφύγουν από εκεί μετά τη δολοφονία.

Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν και από την ανάλυση δεδομένων που αφορούν τις επικοινωνίες των συλληφθέντων και άλλων υπόπτων, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, επισημαίνοντας ότι «αντικείμενο έρευνας είναι και οι υποθέσεις και επαφές που είχε ο κ. Καραϊβάζ και μπορεί να οδήγησαν στην δολοφονία του».

Οι αστυνομικοί παράλληλα με την υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ έχουν ανοίξει και πάλι φακέλους με δολοφονίες, που χαρακτηρίζονται «συμβόλαια θανάτου», στο πλαίσιο της αλληλοεξόντωσης αντίπαλων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Μία από τις δολοφονίες που εξετάζουν μετά τις συλλήψεις των δύο αδελφών είναι αυτή με θύμα ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων που δολοφονήθηκε πέρσι το καλοκαίρι στο Γέρακα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας από τους συλληφθέντες για τη δολοφονία Καραϊβάζ είχε σχέσεις με τον επιχειρηματία που δολοφονήθηκε και στο παρελθόν είχαν ελεγχθεί από αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σταματήσει σε μπλόκο το αυτοκίνητο που επέβαιναν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δολοφονίαεκτέλεσηΓιώργος Καραϊβάζειδήσεις τώρανεκρός