Ελλάδα|03.05.2023 20:51

Αυξάνεται κατά 7 χρόνια το όριο ηλικίας στα τουριστικά τρενάκια: Οι λόγοι που οδήγησαν στην αποφαση

Newsroom

Μία απολύτως άκυρη χρονική συγκυρία επέλεξαν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού προκειμένου να αυξήσουν κατά 7 χρόνια το όριο ηλικίας των τουριστικών τρένων, τα οποία κυκλοφορούν για περιηγήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Την ώρα που στο δημόσιο διάλογο με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τα 57 θύματα, έχει εισαχθεί μετ΄επιτάσεως η ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας σε μεταφορές και μετακινήσεις με κάθε μέσο, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, δίνεται παράταση στην ηλικία και στη δυνατότητα των ταξινόμησης των οχημάτων αυτών. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι τα δύο υπουργεία έλαβαν υπόψη τους «τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες».

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του 2000 που όριζε ως όριο τα 20 έτη. Η νέα απόφαση, η οποία υπεγράφη στις 7 Απριλίου, αλλά αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις πριν λίγες ημέρες αναφέρει: «Τα τουριστικά τρένα που έχουν ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, δύνανται να επαναταξινομούνται από το ίδιο ή άλλο πρόσωπο, μέχρι τη συμπλήρωση είκοσι επτά (27) ετών από το έτος κατασκευής τους, του τελευταίου μη συμπεριλαμβανομένου. Η προθεσμία επαναταξινόμησης αναστέλλεται από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης έως και την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023».

Με την απόφαση που ίσχυε έως τώρα (Α 48191/3257/2000) τα τουριστικά τρένα μπορούσαν να ταξινομούνται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.