Ελλάδα|19.05.2023 08:02

Σεισμός: Στον «χορό» των Ρίχτερ Κρήτη και Κορινθία τις τελευταίες ώρες - Οι προσεισμικές δονήσεις και οι ενεργές ζώνες

Newsroom

Αρκετές είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στη χώρα τις τελευταίες ώρες, με χαρακτηριστική την κατάσταση σε Κορινθία και Κρήτη. Αν και στην Κορινθία οι δονήσεις είναι μικρές, η Κρήτη βρίσκεται στον «χορό» των Ρίχτερ -με τον σεισμό των 5,1 βαθμών να είναι μέχρι στιγμής ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί.

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» για τις δονήσεις των τελευταίων 24ωρων, ο διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, αρχικά εξήγησε πως η Ελλάδα πάντα συνηθίζει να έχει ταυτόχρονες ακολουθίες σε πολλά σημεία.

Ο σεισμός των 5,1 είχε έντονη προσεισμική ακολουθία

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην Κρήτη, ο κ. Καραστάθης είπε: «Υπάρχει το χθεσινοβραδινό συμβάν του σεισμού 5,1, ήταν 7 χλμ. νότια των Μοιρών. Ήταν ένας σεισμός που είχε προσεισμική ακολουθία».

Όπως εξήγησε, «είχαμε 10 δονήσεις προσεισμικές -με μεγαλύτερη τη δόνηση των 4,2 Ρίχτερ. Είχανε ξεκινήσει από τις 16 του μήνα και στις 17 είχαμε μία έντονη προσεισμική ακολουθία. Κορυφώθηκε με τον σεισμό των 5,1 και έκτοτε έχουμε μία ιδιαίτερα πλούσια ακολουθία».

«Έχουμε 30 μετασεισμούς στην περιοχή, μεγέθους πάνω από 2, με τους 11 να έχουν μέγεθος πάνω από 3 (...). Είναι απολύτως φυσιολογικό για έναν ισχυρό σεισμό», πρόσθεσε.

Πολλές σεισμικές ενεργές ζώνες στον Κορινθιακό

Αναφέρθηκε και στον Κορινθιακό, λέγοντας πως μεταξύ Κιάτου και Ξυλόκαστρου υπάρχει «συγκέντρωση πολλών μικρών σεισμών. Είναι 60 μικροί σεισμοί, με 15 από αυτούς να είναι πάνω από 2 Ρίχτερ. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι μόνο ότι είναι σε μία ζώνη με μεγάλο δυναμικό».

Σε αυτό το σημείο εξήγησε: «Έχει δηλαδή σεισμικές ενεργές ζώνες, πολύ μεγάλες οι οποίες μπορεί να δώσουν ισχυρούς σεισμούς και έπειτα ότι έχει συγκεντρωθεί ένα πολύ υψηλό δυναμικό (...). Η περιοχή είναι τέτοια που δεν μπορεί να βάζεις στοιχήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες μικροσεισμικές ακολουθίες που δεν κατάληξαν σε ισχυρούς σεισμούς, είναι συχνές στον Κορινθιακό. «Το μόνο που μας προβληματίζει είναι πως είναι σε κάποια ζώνη που είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της, όπως για παράδειγμα το ρήγμα του Ξυλόκαστρου που είναι πολύ μεγάλο», επανέλαβε.

Τέλος, τόνισε πως τα δεδομένα από μόνα τους δεν δίνουν εικόνα που ανησυχεί και «αν η ακολουθία ήταν σε άλλο σημείο του ελληνικού χώρου, δηλαδή, δεν θα είχαμε ασχοληθεί καν. Μόνο το μέρος είναι αυτό που χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμός τώραΚορινθίαΚρήτηειδήσεις τώρασεισμόςΗράκλειο Κρήτης