Ελλάδα|19.05.2023 10:48

Σεισμός: Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φαιστού λόγω των δονήσεων στα Μεσσαρά - 30 μετασεισμοί στην περιοχή τις τελευταίες ώρες

Newsroom

Κλειστά Θα μείνουν τα σχολεία την Παρασκευή στον Δήμο Φαιστού, λόγω των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή Μεσσαρά.

Ο δήμος ανακοίνωσε ότι όλες οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφάλειας και για να πραγματοποιηθούν προληπτικοί έλεγχοι.

«Λόγω της συνεχούς σεισμικής δόνησης που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Μεσσαράς, αλλά και για προληπτικούς λόγους, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου και μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης. Ειδικότερα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις κοινότητες και δημοτικές ενότητες του Δήμου Φαιστού θα παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας αλλά και για να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία», αναφέρει η σχτική ανακοίνωση. 

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ο διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης διευκρίνισε ότι ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που έπληξε χθες το βράδυ την Κρήτη, ήταν προσεισμική ακολουθία.

«Είχαμε 10 δονήσεις προσεισμικές -με μεγαλύτερη τη δόνηση των 4,2 Ρίχτερ. Είχανε ξεκινήσει από τις 16 του μήνα και στις 17 είχαμε μία έντονη προσεισμική ακολουθία. Κορυφώθηκε με τον σεισμό των 5,1 και έκτοτε έχουμε μία ιδιαίτερα πλούσια ακολουθία», εξήγησε ο Βασίλης Καραστάθης.

«Έχουμε 30 μετασεισμούς στην περιοχή, μεγέθους πάνω από 2, με τους 11 να έχουν μέγεθος πάνω από 3 (...). Είναι απολύτως φυσιολογικό για έναν ισχυρό σεισμό», πρόσθεσε.

Πολλές σεισμικές ενεργές ζώνες στον Κορινθιακό

Ο διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε και στον Κορινθιακό, λέγοντας πως μεταξύ Κιάτου και Ξυλόκαστρου υπάρχει «συγκέντρωση πολλών μικρών σεισμών. Είναι 60 μικροί σεισμοί, με 15 από αυτούς να είναι πάνω από 2 Ρίχτερ. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι μόνο ότι είναι σε μία ζώνη με μεγάλο δυναμικό».

Σε αυτό το σημείο εξήγησε: «Έχει δηλαδή σεισμικές ενεργές ζώνες, πολύ μεγάλες οι οποίες μπορεί να δώσουν ισχυρούς σεισμούς και έπειτα ότι έχει συγκεντρωθεί ένα πολύ υψηλό δυναμικό (...). Η περιοχή είναι τέτοια που δεν μπορεί να βάζεις στοιχήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες μικροσεισμικές ακολουθίες που δεν κατάληξαν σε ισχυρούς σεισμούς, είναι συχνές στον Κορινθιακό. «Το μόνο που μας προβληματίζει είναι πως είναι σε κάποια ζώνη που είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της, όπως για παράδειγμα το ρήγμα του Ξυλόκαστρου που είναι πολύ μεγάλο», επανέλαβε.

Τέλος, τόνισε πως τα δεδομένα από μόνα τους δεν δίνουν εικόνα που ανησυχεί και «αν η ακολουθία ήταν σε άλλο σημείο του ελληνικού χώρου, δηλαδή, δεν θα είχαμε ασχοληθεί καν. Μόνο το μέρος είναι αυτό που χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτηειδήσεις τώρασεισμός τώρασεισμόςΜεσσαράσχολεία