Ελλάδα|19.05.2023 14:33

Άναψε η φλόγα μνήμης για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη - Εικόνες από τις εκδηλώσεις - Τι δήλωσαν Ζέρβας, Πατουλίδου

Τίμος Φακαλής

Με εκδηλώσεις, Περιφέρεια, δήμοι και σωματεία τιμούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και υπενθυμίζουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης άναψε τη φλόγα μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας συμμετέχοντας στη σχετική επετειακή δράση του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Για μια πολύ βαριά μέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους 353 χιλιάδες τουλάχιστον Έλληνες του Πόντου έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του, «αυτή τη μέρα θυμόμαστε και όλους τους προγόνους μας που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα πάτρια εδάφη. Στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη δεν έχει σταματήσει να παίζει ποτέ η ποντιακή λύρα, δεν σταμάτησαν ποτέ τα τραγούδια αλλά και οι θρήνοι», τόνισε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας πως χρέος μας είναι στην τρίτη, στην τέταρτη γενιά των προσφύγων είναι να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα. «Σε όλους τους δήμους ανάβει μια φλόγα αυτή η φλόγα που πρέπει να είναι πάντα διαρκώς αναμμένη έτσι ώστε μέχρι την τελική δικαίωση, να υπάρξει αναγνώριση. Εμείς θα παλεύουμε μέχρι εκείνη τη μέρα», υπογράμμισε.

«Πρέπει και να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αδικαίωτους νεκρούς γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί ίσως η ανθρωπότητα να μείνει σε εγρήγορση και αποφύγουμε τέτοιου είδους βαρβαρότητες στο παρόν και στο μέλλον», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Ο Παύλος Γαλεγαλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων νομού Θεσσαλονίκης της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος τόνισε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και πως ο αγώνας που ξεκίνησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ο οργανωμένος χώρος για την ανάδειξη του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνεχίζεται. «Πρέπει και η Πολιτεία να το εντάξει στην ατζέντα των διεκδικήσεων της εξωτερικής μας πολιτικής. Η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και της τιμής των προγονών μας να βρει ανταπόκριση», σημείωσε.

Η εκδήλωση μνήμης του δήμου Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ' ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε χορευτικό δρώμενο, ενώ συγκίνησε το μοιρολόι συνοδεία ποντιακής λύρας.

Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα στον χώρο του μνημείου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δήμος ΘεσσαλονίκηςΓενοκτονία Ποντίωνειδήσεις τώραΚωνσταντίνος Ζέρβας