Ελλάδα|11.03.2019 16:40

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι εργασίες στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο (pics)

Τίμος Φακαλής

Ξεκίνησαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στον χώρο δίπλα από το αστεροσκοπείο Θεσσαλονίκης και μέσα στο ΑΠΘ ενόψει και της 6ης κατά σειρά πορείας Μνήμης που διοργανώνεται στην πόλη την προσεχή Κυριακή. Την αποκατάστασή του, ύφους 15.000 ευρώ, ανέλαβαν από κοινού το ΑΠΘ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Το μνημείο είναι έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Λεντάρη και  αποτελείται από μια επτάφωτη λυχνία από μπρούντζο, μια αναπαράσταση από διάσπαρτες μαρμάρινες πλάκες με εβραϊκά σύμβολα που παραπέμπουν στους τάφους του παλιού νεκροταφείου και ένα μπρούτζινο Άστρο του Δαυίδ.

Δεξιά του μνημείου σε πέντε μαρμάρινες πλάκες που εκτείνονται κάθετα υπάρχει σε πέντε γλώσσες στα  ελληνικά, εβραϊκά, ισπανικά, γαλλικά και αγγλικά το παρακάτω κείμενο: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επί πρυτανείας Ιωάννη Μυλόπουλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανήγειραν το μνημείο αυτό εις μνήμην του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρισκόταν στον τόπο αυτό επί αιώνες μέχρι την καταστροφή του το έτος 1942 από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Ας μείνει παντοτινή η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ιούνης 2014».

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Γεώργιο Ορφανό, την Πρέσβη του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Περικλή Μήτκα και τον πρώην Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης:

Την Τετάρτη έχουμε δύο ξεναγήσεις από 30 άτομα η κάθε μία στο Εβραϊκό Μουσείο και μετά για 1 ώρα αυτό που ονομάσαμε «εβραϊκό περίπατο» (στο κέντρο της πόλης παρά το ότι η εβραϊκή παρουσία ανιχνεύεται και σε πολλά άλλα σημεία). Θα ξεναγήσουν ο Γιώργος Αντωνίου, ιστορικός, Επίκουρος Καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών και ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ και οι δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την Πορεία Μνήμης (στις 5 και στις 6μμ δηλώνετε σε βάση δεδομένων – σελίδα στο facebook Εβραϊκό Μουσείο και Εβραϊκός περίπατος).

Την ίδια μέρα στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα προβληθεί η ταινία Φιλιά εις τα παιδιά, του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέγια εκπαιδευομένους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΕΧ λεπτομέρειες). Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχουμε την ομιλία του καθηγητή DevinNaar (Σεφαραδίτικης καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη) με τίτλο: Thessaloniki’s Jews and the Boundaries of the Greek Nation (Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα όρια του ελληνικού έθνους). Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.

Και, τέλος, την Κυριακή ξεκινάμε την πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας στις 11.30 για να καταλήξουμε στον Παλιό Σταθμό όπου μετά τους σύντομους χαιρετισμούς: η Ομάδα Πορεία για τη Ζωή θα ζητήσει συγνώμη από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Θα τραγουδήσουν τα παιδιά του Εβραϊκού Σχολείου Θεσσαλονίκης και συμβολικά θα φυτέψουν με παιδιά της περιοχής της Ξηροκρήνης μία ελιά.

Η πορεία μνήμης θα τιμήσει τον Αχιλέα Κουκοβίνο & τον Χάιντς Κούνιο(και οι δύο κρατούμενοι σε στρατόπεδα) που βρέθηκαν τότε και κρατούν την επικοινωνία τους και που κατάφεραν να σωθούν για την πορεία τους από τον θάνατο στη ζωή. Θα τους δοθεί κάτι αναμνηστικό από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ποτέ Ξανά. Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς, 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι» θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου 2019.

νεκροταφείοΟλοκαύτωμαδήμος Θεσσαλονίκης