Ελλάδα|19.05.2023 18:56

Γενοκτονία των Ποντίων: Ετήσιες εκδηλώσεις για τη σύνδεση του ποντιακού και του κυπριακού ελληνισμού πρότεινε ο Χριστοδουλίδης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Να θεσμοθετηθούν κάθε χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο εκδηλώσεις, στις οποίες να υπάρχει σύνδεση της ιστορίας του κυπριακού και του ποντιακού ελληνισμού, πρότεινε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, με εκπροσώπους Ποντίων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να στηρίξει οικονομικά τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Σημείωσε, παράλληλα, ότι πρέπει κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις να περιλαμβάνουν διαφορετικό θέμα, ώστε να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον των νέων, οι οποίοι πρέπει να γνωρίσουν την ιστορία.

«Να γίνει ετήσιος ο θεσμός»

«Είναι κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων και μας αγγίζουν τα ίδια θέματα. Θέλουμε να γίνει ετήσιος ο θεσμός διοργάνωσης εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο για την ποντιακή και την κυπριακή ιστορία και κάθε φορά να αναδεικνύεται μία διαφορετική διάσταση, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουν την ιστορία τα παιδιά μας. Το χειρότερο είναι να ξεχάσουμε. Το να θυμόμαστε τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός ή να γνωρίσουμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε μία προοπτική ελληνοτουρκικής φιλίας. Το να αναγνωρίσει η Τουρκία, θα είναι πολύ σημαντικό και γι' αυτήν», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πόντιοι και Κύπριοι καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας του άλλον»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», Γιώργος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «Πόντιοι και Κύπριοι καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας του άλλου την απόγνωση και την πικρία που αισθάνθηκαν, επειδή δεν τους βοήθησε κανείς. Θα ήταν σημαντικό στα σχολικά βιβλία της Κύπρου να περάσει περισσότερο το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και να γίνουν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι θα μπορούσαν οι εκδηλώσεις να συνδυάζουν μεταξύ άλλων τις ηρωικές προσωπικότητες και πράξεις των Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη σε Πόντο και Κύπρο αντίστοιχα και πρότεινε στο Νίκο Χριστοδουλίδη να δημιουργηθεί έδρα Ποντιακών Σπουδών και στην Κύπρο.

«Να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει τον ποντιακό πολιτισμό»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά», Λίνα Φενερίδου, η οποία ανέφερε ότι Πόντιους και Κύπριους δένουν πάρα πολλά. «Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει το ποντιακό θέατρο, το ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή κουλτούρα» είπε η Λίνα Φενερίδου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» να δωρίζει στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναν πίνακα με το έμβλημα του σωματείου και τον πρόεδρο του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» να του δίνει το έργου «Η καμπάνα του Πόντου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος ΧριστοδουλίδηςΠόντιοιΓενοκτονία ΠοντίωνΚύπροςειδήσεις τώρα