Ελλάδα|12.03.2019 11:42

Βαρώτσος: Απορώ με την διάψευση της δήλωσής μου - Ο Δρομέας ανήκει στους Αθηναίους

Newsroom

Ο «Δρομέας» το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, έγινε τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αφορμή την αποκάλυψη του ethnos.gr σχετικά με τις συζητήσεις για ανταλλαγή αγαλμάτων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, προτάθηκε να μεταφερθεί το  γνωστό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου ο «Δρομέας» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στη θέση του να τοποθετηθεί ο έφιππος πολεμιστής που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και βρίσκεται στην γειτονική πρωτεύουσα.

Πριν τρεις μέρες είχα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Μου μετέφερε την πρόταση και άκουσε τις απόψεις μου. Δεν μπορώ να σας πω τι απάντησα. Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώνω την συγκεκριμένη πρόταση» είπε στο ethnos.gr ο γνωστός γλύπτης και καθηγητής του ΑΠΘ.

Μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο Open TV, ο Κώστας Βαρώτσος τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος: «Η κυρία Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε» είπε ο Έλληνας γλύπτης μεταξύ άλλων και τόνισε «έμεινα εμβρόντητος με την διάψευση της δήλωσής μου. Ο Δρομέας ανήκει στους Αθηναίους, στο Δήμο και δεν ανήκει σε μένα. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε μένα. Αποτελεί τιμή για μένα που ο Δρομέας έχει ιδιαίτερη σχέση με τους Αθηναίους, που έχουν αγαπήσει το γλυπτό. Μόνο με χιούμορ μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις… Να οργανώσουμε μια ομάδα να φυλάμε και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη να μην το κλέψουν...»

Τι λένε οι Σκοπιανοί

Οι Σκοπιανοί από την πλευρά τους, διαψεύδουν ότι έχει έρθει κάποια πρόταση για ανταλλαγή γλυπτών. Αρχές του καλοκαιριού, όταν ο Πέτερ Σιλέγκοφ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής για την επίσκεψή του στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον Γιώργο Καμίνη, είχε πει ότι αν κι εφόσον υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει ως δώρο ένα γλυπτό στην Αθήνα.

ανταλλαγή αγαλμάτωνΣκόπιαδρομέας