Ελλάδα|12.03.2019 17:18

Θεσσαλονίκη: Ποιους όρους βάζουν Βούγιας-Κουράκης για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Τίμος Φακαλής

Ναι στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ αλλά με δύο όρους είναι το μήνυμα που στέλνουν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας και ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Ανδρέας Κουράκης  μετά την έκτακτη συνάντησή τους με τον  με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας Τάσο Τζήκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη. 

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν με αφορμή την έναρξη, από την προηγούμενη βδομάδα, της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ.

Ο Σπύρος Βούγιας και ο Ανδρέας Κουράκης, αφού συμφώνησαν γενικά με την ιδέα της κατασκευής ενός σύγχρονου εκθεσιακού συγκροτήματος και ενός μητροπολιτικού πάρκου, έθεσαν 2 σοβαρούς όρους, προκειμένου η “Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη”, να συνηγορήσει στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης.

Ο πρώτος όρος είναι να διατηρηθούν, να αναστηλωθούν και να ενταχθούν στο συνολικό σχεδιασμό, τα περίπτερα 1 και 2, καθώς και το περίπτερο της Αγροτικής Τράπεζας (Esso Pappas), γιατί διαθέτουν  σπάνια στοιχεία επώνυμης μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Σε σχέση, ιδιαίτερα, με το εμβληματικό περίπτερο 2, κατατέθηκε η ιδέα να μεταφερθεί εκεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κάτι το οποίο θα δώσει, σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, μεγάλη προστιθέμενη αξία στην όλη επένδυση.

Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης αύξησης του ελεύθερου, αδόμητου χώρου και της μετατροπής του 50% του οικοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο , ώστε να ολοκληρωθεί  ο ενιαίος  άξονας πρασίνου από τη θάλασσα μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου και το Σέιχ Σου.

Τάκος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης άκουσαν τις απόψεις του Σπύρου Βούγια και του Ανδρέα Κουράκη και δεσμεύτηκαν να τις λάβουν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των προδιαγραφών του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης

ΔΕΘΑνδρέας ΚουράκηςΣπύρος Βούγιαςδήμος Θεσσαλονίκης