Ελλάδα|30.05.2023 12:41

«Είναι ντροπιαστικό αυτό που συνέβη» - Τι λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Νιώσαμε σαν να μας χτύπησε κεραυνός, μόλις μάθαμε για τις συλλήψεις των συναδέλφων. Τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου αισθανόμαστε έναν κόμπο στο στομάχι και το γεγονός αποτελεί μόνιμο αντικείμενο συζήτησης από τη στιγμή που έγινε γνωστό. Η υπηρεσία αποτελεί για όλους μας μια οικογένεια και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι συνάδελφοι, με τους οποίους δίνουμε τόσα χρόνια αγώνες για να κρατήσουμε τα σύνορά μας, συνεργάζονταν με εγκληματίες. Είναι ντροπιαστικό».

Σοκαρισμένος ακόμα από το γεγονός της σύλληψης των πέντε συναδέλφων του, οι οποίοι συνεργάζονταν με κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, περιγράφει στο ethnos.gr το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που επικρατεί σε ολόκληρο το σώμα αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Όπως λέει, οι συλληφθέντες συνάδελφοί του ήταν άτομα που είχαν στο παρελθόν πάρα πολλές συλλήψεις διακινητών, αφού ως συνοριοφύλακες εργάζονταν από το 1999 και ο καθένας τους ήθελε λίγα χρόνια για να βγει στη σύνταξη.

Οι πέντε συλληφθέντες υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριοφυλακής Διδυμοτείχου και πριν από λίγη ώρα πέρασαν το κατώφλι των δικαστηρίων Ορεστιάδας, όπου ο εισαγγελέας θα τους απαγγείλει κατηγορίες.

«Βρίσκονταν και οι πέντε στην πρώτη γραμμή και έχουμε δώσει πάρα πολλούς αγώνες μαζί. Και οι ίδιοι οι συλληφθέντες έχουν προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις στα 24 χρόνια που βρίσκονται στην υπηρεσία. Και πριν από περίπου πέντε χρόνια αντιμετώπισε η υπηρεσία μας ένα αντίστοιχο περιστατικό. Ήταν το ίδιο σοκαριστικό με αυτό που συνέβη τώρα. Μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, δε θα μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε απολύτως, ωστόσο, δε θα πάψουμε ποτέ να το καταδικάζουμε εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου», τονίζει ο κ. Γιαλαμάς.

«Δε θα μας ρίξει το ηθικό»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου σημειώνει, παράλληλα, ότι το ίδιο σοκαρισμένες με τους συναδέλφους του είναι και οι τοπικές κοινωνίες του νομού, στις οποίες είναι πολύ αγαπητό το σώμα των συνοριοφυλάκων και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια με την παρουσία του εκεί.

«Πιστεύω ότι, παρά το ντροπιαστικό αυτό γεγονός, το σώμα μας θα συνεχίσει να είναι αγαπητό στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η υπόθεση δεν πρόκειται να μας ρίξει το ηθικό. Παραμένει ακμαίο, παρά το σκληρό αυτό ‘’χαστούκι’’ και με το κεφάλι ψηλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας για τη φύλαξη των συνόρων μας», υπογραμμίζει ο κ. Γιαλαμάς.

Σε τουλάχιστον δώδεκα περιπτώσεις διευκόλυναν διακινητές

Η ΕΛ.ΑΣ. από τον Οκτώβριο του 2022 είχε πληροφορίες και άρχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις των πέντε συλληφθέντων. Διαπιστώθηκε ότι σε τουλάχιστον δώδεκα περιπτώσεις οι συλληφθέντες συνεργάστηκαν με κυκλώματα διακίνησης, με αποτέλεσμα να περάσει σε ελληνικό έδαφος άγνωστος αριθμός μεταναστών. Οι συλληφθέντες είτε έκαναν τα στραβά μάτια, είτε παραπλανούσαν συναδέλφους τους στέλνοντάς τους σε λάθος σημείο, είτε ενημέρωναν τους διακινητές για αφύλακτα σημεία των συνόρων. Οι πέντε φέρεται να συνεργάζονταν με τέσσερις Τούρκους διακινητές.

Στην κατοχή των πέντε συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν περίπου 26.550 ευρώ, περίπου 2.120 δολάρια ΗΠΑ, 23 λίρες Αγγλίας, 850 λίρες Τουρκίας, 77 λέι Ρουμανίας και μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων ασιατικών χωρών. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 59 κινητά τηλέφωνα και δώδεκα power banks, τα οποία οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες ενέργειές τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συλλήψειςμετανάστεςσυνοριοφύλακεςμεταναστευτικόΈβροςδιακινητές