Ελλάδα|31.05.2023 10:55

Έβρος: Σε διαθεσιμότητα οι συνοριοφύλακες που διακινούσαν μετανάστες - Διατάχθηκε ΕΔΕ

Newsroom

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε για τους συνοριοφύλακες που κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με Τούρκους δουλέμπορους για την παράνομη διακίνηση μεταναστών από τον Έβρο, ενώ έχουν τεθεί και σε διαθεσιμότητα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, σε βάρος των πέντε αστυνομικών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος για υπόθεση διευκόλυνσης εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών στη χώρα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα». 

Δούλευαν ακόμα και στις άδειες τους για να μην μείνει ακάλυπτο το κύκλωμα 

Παράλληλα, νέα στοιχεία είδαν φως της δημοσιότητας για την υπόθεση αυτή καθώς όπως αποκάλυψε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο του OPEN, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί δούλευαν ακόμα και στις άδειές τους προκειμένου να μην αφήσουν ακάλυπτο το κύκλωμα.

Ειδικότερα, ένας εκ των συλληφθέντων αστυνομικών είχε λάβει βραχεία άδεια και ο δεύτερος αναρρωτική. Την ώρα λοιπόν που θα έπρεπε να απουσιάζουν, εμφανίστηκαν ξαφνικά στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν σε μία αστυνομική επιχείρηση που θα γινόταν.

Πλέον οι αδιάφθοροι ξεκαθαρίζουν στη δικογραφία ότι οι δύο αστυνομικοί κινήθηκαν με αυτό τον τρόπο προκειμένου να πραγματοποιήσουν «ραντεβού» με τους Τούρκους δουλέμπορους και θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους ειδοποιήσουν που θα βρίσκονταν τα περίπολα έτσι ώστε να ακολουθήσουν αφύλακτες διαδρομές για να περάσουν τους μετανάστες από τα σύνορα.

Το επιχειρησιακό τους σχέδιο ήταν τέτοιο που δεν προέβλεπε μόνο την ειδοποίηση των Τούρκων δουλεμπόρων για την τοποθεσία των περιπόλων. Ειδικότερα, υπάρχει περίπτωση όπου συνέλαβαν κανονικά τους παράτυπους μετανάστες που περνούσαν. Αυτό το έκαναν για να δείξουν στην υπηρεσία τους ότι πραγματοποιούν συλλήψεις και γιατί ήταν σε συνεννόηση με τους Τούρκους δουλέμπορους για τη σύλληψή τους και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους.

Αποκαλυπτικές συνομιλίες των συνοριοφυλάκων

Σε μία από τις συνομιλίες έχει γίνει η παράνομη διακίνηση από τον Τούρκο διακινητή και οι αστυνομικοί ψάχνουν να εντοπίσουν πού τους έχει αφήσει τη «βαλίτσα». Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός «βαλίτσα» ήταν το παράνομο όφελος που θα έπαιρναν από τον Τούρκο διακινητή.

Σε μία από αυτές τις συνομιλίες ένας από τους συλληφθέντες αστυνομικούς αναφέρει: «Το κομάντο λέει θα αφήσει μία τσάντα. Με πήρε πάλι για δύο “ζευγάρια παπούτσια”. Κάπου στη γωνία “το άφησε”. Να τη, εκεί πρέπει να είναι στην πινακίδα. Ναι, ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε θα σταματήσω, για να την πάρω».

Πρόκειται για συνομιλία που εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε δύο από τους κατηγορούμενους οι οποίοι ήθελαν να πιστοποιήσουν ότι, ο Τούρκος διακινητής, τούς έχει αφήσει πράγματι κάπου τη βαλίτσα με το παράνομο όφελος και θέλουν να πάνε να την παραλάβουν.

Περισσότερος του ενδιέφερε να δικαιολογήσουν τα χρήματα

Όμως, αυτό που φαίνεται ότι τους ενδιέφερε περισσότερο, είναι το πώς θα δικαιολογήσουν χρήματα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και με τα οποία κάνουν αγορές. Για παράδειγμα, ένας από τους κατηγορούμενους ήθελε να αγοράσει ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο και ο ενδοιασμός του ήταν το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα χρήματα καθώς δεν φαίνεται να έχει χρήματα στις καταθέσεις.

Στη συνομιλία, λοιπόν, αυτή, με κάποιο πρόσωπο, λέει τα εξής: «Εγώ πρέπει να δικαιολογήσω τα λεφτά, αν μού πουν πού τα βρήκα; Πρέπει να φαίνεται στο πόθεν έσχες», με τον άγνωστο άντρα να τού απαντάει, «έχετε και τα πόθεν έσχες εσείς οι αστυνομικοί». Και του απαντά ο αστυνομικός, «κατάλαβες; Εγώ, πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μού πουν, “πού βρήκες αυτά τα λεφτά και τα πήρες;”». Και τότε ο άγνωστος άντρας που, απ’ ότι φαίνεται γνωρίζει πολύ καλά τον αστυνομικό, τού λέει, «από τους Πακιστανούς, πες τους».

Το κόλπο για να αποφύγουν την άρση τραπεζικού απορρήτου

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο αποκαλύπτεται είναι το γεγονός ότι, σε δύο από τους συλληφθέντες, εντοπίστηκε μία χρεωστική κάρτα βρετανο – λιθουανικής, ψηφιακής τράπεζας, στην οποία δεν υπάρχουν προμήθειες συναλλάγματος και, αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί, σε περίπτωση άρσης τραπεζικού απορρήτου θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τους αστυνομικούς αυτή τη στιγμή, να μπορούν να εντοπίσουν ποιες συναλλαγές έχουν γίνει. Τέλος, υπάρχουν τέσσερις Τούρκοι παράνομοι διακινητές οι οποίοι φαίνεται να είχαν όλο αυτό το διάστημα, τις επαφές και τις τηλεφωνικές αλλά και τις επιχειρησιακές με τους αστυνομικούς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΈβροςΕΔΕμετανάστεςσυνοριοφύλακες