Ελλάδα|02.06.2023 11:46

Πανελλήνιες 2023 - Ο σχολιασμός των θεμάτων: Τι έπρεπε να προσέξουν οι υποψήφιοι στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία»

Newsroom

Ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, οι τρόποι αντιμετώπισης της βίας τατά των γυναικών τέθηκε φέτος στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023 στα Γενικά Λύκεια.

Ο καθηγητής Νταρίδης Γιάννης, υπεύθυνος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ομίλου Νέο Φροντιστήριο σχολιάζει τα θέματα και τις απαντήσεις στο ethnos.gr.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής:

Το κείμενο 1 (Τσακυράκης Στ.) αναφέρεται στη βία κατά των γυναικών και στην ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης. Στο κείμενο 2 αντιδιαστέλλονται οι όροι «φεμινισμός» και «νεοφεμινισμός» με σαφή τη θέση της συνεντευξιαζόμενης (Μπελίντα Κανόνο) υπέρ της πρώτης. Τέλος, στο κείμενο 2 παρουσιάζονται μέσα από το απόσπασμα (Οικονόμου Χρ.) τα στερεότυπα που φέρουν οι άνδρες για το φύλο τους.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θεματολογίας στηρίζεται στο πολυσυζητημένο θέμα των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας, το οποίο αποτελεί μεγάλο κομμάτι των περιεχομένων του νέου – σχετικά – σχολικού εγχειριδίου «Εμείς και οι Άλλοι».

Θέμα Α

Περίληψη με εστίαση, δηλαδή αναμένεται από τους υποψήφιους σε ένα σύντομο απόσπασμα να εντοπίσουν μόνο εκείνα τα στοιχεία τα οποία δίνουν απάντηση στο ζητούμενο (κοινωνική θέση της γυναίκας).

Θέμα Β

Β1

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των πανελληνίων τίθεται νοηματική ερώτηση αντιστοίχισης αντί για την αναμενόμενη άσκηση «Σωστού/Λάθους». Σε κάθε περίπτωση, όμως, δε δυσκολεύει τους υποψήφιους.

Β2

Σημασία διαρθρωτικών λέξεων (συνοχή), αλλά και νοηματική σύνδεση (συνεκτικότητα). Αναμενόμενη άσκηση μεν, απαιτητική δε.

Β3α

Η εύρεση γλωσσικών επιλογών με στόχο την ευαισθητοποίηση φαίνεται να είναι η αγαπημένη άσκηση των θεματοδοτών τα τελευταία 4 χρόνια.

Β3β

Μέθοδοι ανάπτυξης παραγράφου, όχι όμως να τις εντοπίσουν – καθώς δίνεται η αντίθεση στην εκφώνηση – αλλά να την αναλύσουν και να εξηγήσουν την πρόθεση της συνεντευξιαζόμενης.

Θέμα Γ

Απολύτως κατανοητό απόσπασμα (Οικονόμου Χρ.), στο οποίο τονίζεται ο εγκλωβισμός των σύγχρονων ανδρών στα στερεότυπα που αφορούν το φύλο τους. Άμεσα συνδεδεμένο το απόσπασμα με τα μη λογοτεχνικά κείμενα βρίθει στοιχείων που μπορούν οι υποψήφιοι να αξιοποιήσουν, προκειμένου να ερμηνεύσουν τη συναισθηματική κατάσταση του πρωταγωνιστή.

Θέμα Δ

2020-2022 Άρθρα, 2023 Ομιλία στο πνευματικό κέντρο του δήμου. Σαφής η ανάγκη αξιοποίησης των γλωσσικών εκείνων μέσων με στόχο την επικοινωνία (π.χ. εναλλαγή προσώπων, εμβόλιμες προσφωνήσεις, ρητορικές ερωτήσεις κ.ά.). Στο πρώτο ζητούμενο γίνεται λόγος για τα φαινόμενα (παραδείγματα) παραβίασης δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ στο δεύτερο για την έμπρακτη συμβολή των νέων στην επίτευξη της ισότητας. Αμφότερα είναι θέματα που έχουν συζητηθεί στις αίθουσες όλων των εκπαιδευτηρίων του ομίλου φροντιστηρίων «ΝΕΟ».

Δείτε τα θέματα:

Δείτε και τις απαντήσεις τους:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πανελλήνιες εξετάσειςπανελλήνιεςπανελλαδικέςπανελλαδικές εξετάσειςνεοελληνική γλώσσαΑπαντήσεις ΠανελλαδικώνΠανελλήνιες 2023ειδήσεις τώραλογοτεχνίαθέματα πανελλαδικών