Ελλάδα|04.06.2023 22:37

Έβρος: Διασώθηκαν και οι 91 μετανάστες, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά - Σε εγρήγορση οι Αρχές για πιθανή νέα άφιξη

Newsroom

Ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής (4/6) η επιχείρηση περισυλλογής μεταναστών από νησίδα στην περιοχή Μαρασιά του Έβρου. Συνολικά οι ελληνικές Αρχές περισυνέλλεξαν 91 άτομα εκ των οποίων τα 34 είναι παιδιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία στους μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, δόθηκαν ρούχα, φαγητό και πρώτες βοήθειες και θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος αστυνομικές δυνάμεις, συνοριοφύλακες και οκτώ πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με μια βάρκα.

Ανησυχία για νέα άφιξη - Σε επιφυλακή οι Αρχές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, ένα νέο γκρουπ μεταναστών ακούγεται ότι φτάνει στα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Οι ελληνικές αρχές στον Έβρο παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποτρέπουν αντικανονικές εισόδους στη χώρα. Όπως προκύπτει από αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, αξιοσημείωτη άνοδος στους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου.

Ωστόσο, καταγράφεται μία αυξητική τάση, αλλά αυτή θα πρέπει κυρίως να αποδοθεί στο γεγονός ότι η στάθμη του ποταμού Έβρου είναι χαμηλή, πράγμα που ευνοεί τις παράνομες διελεύσεις, όπως γράφει το ίδιο μέσο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -91- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.

Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Περίπου 100 άνθρωποι έφτασαν στον Έβρο μέσα σε λίγες μέρες

Σε δύο σημεία, στον Βόρειο Έβρο, στην περιοχή Μαράσια αλλά και στη Νέα Βύσσα, έχουν φτάσει στα σύνορα περίπου 100 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά -τις τελευταίες ημέρες.

Στα Μαράσια, κοντά στο τριεθνές σημείο του Έβρου, (σύνορο Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας), πάνω σε νησίδα βρέθηκαν περίπου 80 μετανάστες, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να μην μπορούν να επιχειρήσουν, ωστόσο, παρακολουθούσαν την εξέλιξη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όσον αφορά την ομάδα των περίπου 25  μεταναστών στη Νέα Βύσσα, κοντά στο σημείο της Πράσινης Πόρτας, οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν από ΜΚΟ για τις συντεταγμένες και όπως διαπιστώθηκε και σε αυτή την περίπτωση τα άτομα βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΈβροςδιάσωσηπρόσφυγεςμετανάστες