Ελλάδα|08.06.2023 19:45

Δίκη για δολοφονία Άλκη Καμπανού: Μετά τους τεχνικούς συμβούλους, η εισαγγελέας αποδόμησε και τις απολογίες των κατηγορουμένων

Τίμος Φακαλής

«Οι δράστες ισχυρίστηκαν ότι είχαν κοκκαλώσει. Δεν κοκάλωσαν όμως κατά τη φονική μάχη. Κοκάλωσαν γιατί είδαν άτομα να έρχονται. Κοκάλωσαν από φόβο. Το επεισόδιο μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Κυριάρχησε ο φόβος μην έχουν και αυτοί απώλειες αν τελικά έχαναν την αριθμητική υπεροχή τους» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της δεκάωρης και πλέον αγόρευσης της η Εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα στη δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του μετά από άγρια επίθεση με οπαδικά κίνητρα στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα η κ. Εισαγγελέας εξαπέλυσε βέλη κατά των τριών ιατροδικαστών-τεχνικών συμβούλων, Κατερίνα Αποστολίδου, Γρηγόρη Λέων και Δημήτρη Γαλεντέρη, που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων, καταλογίζοντας τους ανακρίβειες και ότι «ήρθαν να αποδείξουν αυτά που ήθελαν οι κατηγορούμενοι».

«Τα συμπεράσματά τους και οι κρίσεις τους παρέχουν παρασάγγας από την υπόθεσή μας. Κατέθεσαν αυτά που βόλευαν στους κατηγορούμενους», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι υπέπεσαν σε «σοβαρότατα σφάλματα», παρομοιάζοντας τις κρίσεις τους σαν να επρόκειτο για τραύματα από καβγά. «Εδώ όμως μιλάμε για πεδίο μάχης, για οπαδικό πόλεμο», ανέφερε η κ. Κλιάμπα.

Η κ. Κλιάμπα αναφέρθηκε εκτενώς και στο ρόλο του κάθε κατηγορούμενου,  τονίζοντας ότι «οι κατηγορούμενοι επεδίωκαν την εξόντωση στην έδρα του αντιπάλου. Ήταν μέσα στην τρελή χαρά γιατί γνώριζαν τι έκαναν. Πήγαν όλα όπως τα είχαν σχεδιάσει» Για τον πρώτο κατηγορούμενο επανέλαβε ότι ήταν αρχηγός, ιθύνων νους οργανωτής παρατηρούσε και συντόνιζε.

«Απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον τρόπο που οργανώθηκε η επίθεση προτού φύγουν από τον σύνδεσμο, γιατί ο ίδιος ήταν αυτός που το οργάνωσε. Η αλήθεια όσο κι αν κρύβεται, έρχεται η στιγμή που λάμπει και ο κατηγορούμενος μάλλον αυτό δεν το γνώριζε».

Για τον δεύτερο πως ήθελε να λυτρώσει κάποιους από τις βαρύτητες κατηγορίες. Για τον τρίτο κατηγορούμενο είπε ότι έπεσε σε συνεχείς αντιφάσεις κατά την απολογία του. 

«Η μνήμη του ήταν επιλεκτική όταν άκουγε το όνομα οποιουδήποτε άλλου κατηγορουμένου, και κυρίως του πρώτου. Έγινε μια τερατώδη προσπάθεια να μας πείσει για το ψέμα του. Έδωσε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο που μαχαίρωσε τον Άλκη στη μηριαία αρτηρία, χωρίς καμία από αυτές να βγάζει νόημα». 

Για τον τέταρτο κατηγορούμενο είπε ότι είχε σημαντικό ρόλο ως εκκολαπτόμενος αρχηγός και έφερνε στο σύνδεσμο όσους γνώριζε ενημερώνοντας τους. «Με περίσσιο θράσος μας είπε ότι ξεκίνησαν τη συμπλοκή εκείνοι (σ.σ. οι 5), χτυπώντας με το κράνος τον δεύτερο κατηγορούμενο. Έριξε δηλαδή την ευθύνη στα θύματα και ισχυρίστηκε πως ενώ οι δώδεκα τους περικύκλωσαν με όπλα και Fullface δεν έκαναν τίποτα, ενώ τα θύματα ήταν αυτά που ξεκίνησαν τη συμπλοκή». Η πρότασή της είναι έγγραφη και αριθμεί περισσότερες από 600 σελίδες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δικαστήριοδολοφονίαειδήσεις τώραδίκηΆλκης Καμπανός