Ελλάδα|13.03.2019 15:44

Αυτοδύτης στη Σάμο: Από τις δυσκολότερες στιγμές το ναυάγιο της Τετάρτης

Newsroom

Ο Νίκος Τσουμάκης, αυτοδύτης στη Σάμο, ο οποίος ήταν στο ναυάγιο της Τετάρτης, που στέρησε τη ζωή στα δίδυμα αδέλφια 4,5 ετών και στον πατέρα τους, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5:30» του OPEN TV με την Αμαλία Κάντζου και τον Βαγγέλη Γιακουμή για το περιστατικό. 

«Είναι συγκλονιστικό και τραγικό να αντικρίζεις τον κόσμο να πνίγεται και να φωνάζει απεγνωσμένα βοήθεια. Είναι άλλο να το συζητάμε και άλλο να το βλέπετε. Ήταν δύσκολο ακόμα και για εμάς που έχουμε κάνει πάνω από 100 - 120 διασώσεις, έχουμε σώσει πάνω από 2000 άτομα και έχουμε βγάλει νεκρά παιδία, γυναίκες και άντρες. Αυτό που συνέβη την Τετάρτη ήταν τραγικό».

Στην ερώτηση εάν βλέπουνε τους ανθρώπους που έχουν διασώσει όταν εκείνοι πηγαίνουν στους καταυλισμούς ο δύτης απάντησε, «συνήθως όχι, ακόμη και να τους δούμε είναι πολύ δύσκολο να μας αναγνωρίσουν, καθώς λόγω του εξοπλισμού μας έχουν δει μόνο τα μάτια μας. Την στιγμή όμως που μπαίνουν στο σκάφος οι περισσότεροι μας αγκαλιάζουν και μας φιλούν, ακόμα και τα πόδια μας έχουν φιλήσει».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για την πιο δύσκολη στιγμή που έχει βιώσει όλο αυτό το διάστημα που σώζει ανθρώπους στο Αιγαίο. Ο ίδιος ανέφερε, «η πιο δύσκολη στιγμή ήταν το 2015, όταν βγάλαμε 11 άτομα, 6 εκ των οποίων ήταν παιδιά από 2,5 μηνών έως 5 ετών. ‘Ήταν η έξαρση του προσφυγικού τότε, μας καλέσαν για εκείνο το ναυάγιο και ήταν όλοι πνιγμένοι, φρακαρισμένοι στην καμπίνα τους».

Για το περιστατικό της Τετάρτης σημείωσε: «Το περιστατικό ήταν από τα πολύ δύσκολα γιατί στην αρχή βγάλαμε την οικογένεια, τον πατέρα την μάνα και το ένα παιδάκι. Καταφέραμε να συνεφέρουμε το ένα παιδάκι. Το άλλο είχε ήδη καταλήξει οπότε τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Χαρά για το ένα παιδί, λύπη για το άλλο».

«Εκεί μας διέλυσε πραγματικά την ψυχολογία», είπε ο κύριος Τσουμάκης για την στιγμή που κατάλαβαν ότι και το δεύτερο παιδί είχε χάσει την ζωή του.

προσφυγικόΣάμοςδύτης