Ελλάδα|12.06.2023 08:51

Γιατί γέμισαν νεκρά ψάρια οι εκβολές του Αποσελέμη στην Κρήτη - Πώς εξηγεί ο δήμαρχος Χερσονήσου το φαινόμενο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Με νεκρά ψάρια γέμισαν οι εκβολές του Αποσελέμη στην Κρήτη με τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο να εξηγεί στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» πώς προκλήθηκε αυτό το φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε και πέρυσι.

Όπως αναφέρει: «Ελήφθησαν δείγματα υδάτων και όπως απεφάνθη η υπηρεσία και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης,  επρόκειτο για το φαινόμενο της Ερυθράς Παλίρροιας. Είναι ένας χείμαρρος του Αποσελέμη ο οποίος δυστυχώς από την άνοιξη και μετά δεν έχει σύνδεση με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανανεωθεί το νερό. Ψάρια έχουν εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπαίνοντας και βγαίνοντας από το θαλάσσιο περιβάλλον. Ελλείψει οξυγόνου τα ψάρια δυστυχώς θανατώνονται».

Και σημειώνει:

«Επεμβάσεις υπόγεια για το άνοιγμα του Αποσελέμη πιθανότατα να ήταν μία λύση όμως και πάλι, αποτελεί επέμβαση επί αγιαλού και παραλίας. Αυτό είναι το φυσικό περιβάλλον εδώ και χρόνια τώρα. Εάν τυχόν η Πολιτεία που έχει και την αρμοδιότητα αποφασίσει πως αυτό θα ήταν μία λύση πιθανόν να έπρεπε να είναι έτσι, όμως δεν επεμβαίνουμε στο φυσικό περιβάλλον».

Ο κ. Φυτιανός, καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με τη σειρά του αναφέρει: «Είναι γνωστό φαινόμενο η ασφυξία. Τα ψάρια πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου. Τα φύκια όταν εποικοδομούνται καταναλώνουν οξυγόνο και εάν το οξυγόνο δεν φτάνει τότε έχουνε και εκκλήσεις αερίων όπως είναι το μεθάνιο. Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Εδώ στους χειμάρρους εκτός από έλλειψη οξυγόνου ίσως υπάρχουν και παράνομες εισαγωγές τοξικών αποβλήτων, το οποίο μαζί με την έλλειψη οξυγόνου είναι θανατηφόρα δόση για τα ψάρια».

«Προφανώς αυτό θα εκλεχθεί» τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτηψάριανεκράειδήσεις τώρα