Ελλάδα|13.03.2019 17:05

Απόσυρση του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ από τον Φάμελλο ζητά η Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ (pics)

Τίμος Φακαλής

«Δεν έχω δει πιο κακό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ από αυτό που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες σε διαβούλευση. Είναι αναγκαία να μας ακούσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου σχολιάζοντας το ομόφωνο ψήφισμα του τμήματός του για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής το συγκεκριμένο σχέδιο υποθηκεύει το μέλλον της πόλης, βάζοντας  ταφόπλακα στην δυνατότητα μετεγκατάστασης της ΔΕΘ μακροπρόθεσμα εκτός κέντρου, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.

Με ομόφωνη απόφασή του το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ  αντιδρά στο σχέδιο ανάπλασης που τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη βδομάδα χαρακτηρίζοντας το ως μια αμελέτητη, καταστροφική και πρόχειρη επιλογή η οποία υποβαθμίζει την Θεσσαλονίκη. 

«Το προτεινόμενο σχέδιο δεν αποδίδει «μητροπολιτικό πάρκο» στην πόλη, όπως ψευδώς υποστηρίζεται. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό πλευρικό «πάρκο τσέπης». Ουσιαστικά, η περιοχή επιβαρύνεται με ένα ακόμη εμπορικό κέντρο και μεγάλο ξενοδοχείο που θα είναι ανταγωνιστικά στις αντίστοιχες χρήσεις του ιστορικού κέντρου» τονίζουν στο ψήφισμά τους οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και προσθέτουν: «Στην πράξη είναι ένα αμήχανο και ανεπεξέργαστο τοπικό σχέδιο. Προβλέπει την αδιάρθρωτη ανοικοδόμηση της περιοχής με πυκνή σχετικά δόμηση, ουσιαστικά μεγαλύτερη από την ήδη αυξημένη σημερινή. Προβλέπει υπερμεγέθη συμβατικά οικοδομικά τετράγωνα, αγνοώντας την ιδιαίτερη γεωμετρία του αστικού ιστού και τη θέση της ιδιαίτερης αυτής νησίδας. Πρέπει άμεσα να προστατευθούν τα αξιόλογα μοντέρνα κτίρια, καθώς και τα ιδιαίτερα, εν δυνάμει, περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του αστικού χώρου στη σημερινή έκταση της ΔΕΘ»

αρχιτεκτονικήΑΠΘΣωκράτης ΦάμελλοςΝίκος Καλογήρου