Ελλάδα|13.03.2019 22:57

Η έκθεση της Deloitte δείχνει τον δρόμο για την μετακίνηση του μέλλοντος

Newsroom

Η Deloitte με την έκθεσή της  «City Mobility Index», παρουσιάζει μια ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία των πόλεων θα προετοιμάσει το έδαφος για το μέλλον της βιώσιμης μετακίνησης. Η εταιρεία μελέτησε πρώτα δεδομένα από πόλεις σε όλο τον κόσμο, για τις αλλαγές που διαδραματίζονται στις αστικές συγκοινωνίες και τον τρόπο που κινούνται άνθρωποι και αγαθά. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους οι αρμόδιοι θα πρέπει να εστιάσουν για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο, που θα αναλύει τις συνθήκες και τα δεδομένα της κάθε πόλης, καθώς και τις τάσεις που θα ορίσουν το μέλλον της μετακίνησης. 

Η έκθεση μελετά: 

1. Απόδοση και ανθεκτικότητα: Εκτός της ταχύτητας και της συνέπειας που θα πρέπει να έχουν τα μέσα μεταφοράς για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού, οι πόλεις πρέπει να συνδυάζουν ένα καλό οδικό δίκτυο με εναλλακτικούς, ασφαλείς και ολοκληρωμένους τρόπους μεταφοράς. Έτσι θα μειωθούν η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι αέριοι ρύποι και η διάρκεια των μεταφορών.  

2.  Όραμα και ηγεσία: Απαραίτητη είναι η ύπαρξη οράματος και προοδευτικής σκέψης. Η αστική μετακίνηση απαιτεί καινοτομία, επενδύσεις και συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα επιβάλλεται να ελαχιστοποιηθούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  

3 Υπηρεσίες και προσαρμογή στις ανάγκες: Η αστική μετακίνηση θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, με οικονομικές επιλογές και τρόπους πρόσβασης για όλους τους χρήστες σε όλες τις περιοχές.    

Ενσωμάτωση του συνόλου των πολιτών 

Η ενσωμάτωση του συνόλου των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική για όλες τις πόλεις. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό είναι ευκολότερο να επιτευχθεί σε πόλεις όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μένει σε μία μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή και συνεπώς οι αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψει το σύστημα μεταφοράς είναι μικρότερες, όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Σιγκαπούρη.  

Καινοτομία, αφού πρώτα έχουν διασφαλιστεί τα βασικά

Οι αρχές θα πρέπει ασφαλώς να υιοθετήσουν νέους καινοτόμους τρόπους μεταφοράς όπως η ηλεκτροκίνηση, ωστόσο θα πρέπει να μην ξεχνούν  να διατηρήσουν τις βασικές υποδομές, όπως τους δρόμους και τις γέφυρες, σε πολύ καλή κατάσταση, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των μεταφορών. Παράλληλα, η ασφάλεια των πολιτών εξαρτάται από την τήρηση των νόμων, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα στο δρόμο. 

Βιώσιμη μετακίνηση σημαίνει οικονομική ευημερία

Σύμφωνα με την έρευνα, η βιώσιμη μετακίνηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ευημερία μιας πόλης. Οι πόλεις που καινοτομούν στον τομέα της μετακίνησης αποδεικνύεται ότι βρίσκουν νέους οικονομικούς πόρους.  

Μέσα Μαζικής Μεταφοράςdeloitte