Ελλάδα|14.06.2023 19:54

Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες δίνει στο «φως» το Λιμενικό - Αποπνικτικά γεμάτο ήταν το σκάφος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Συγκλονίζει η τραγωδία με τη βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Αίσθηση προκαλούν και φωτογραφίες που ήρθαν στο «φως» και δείχνουν το σκάφος ασφυκτικά γεμάτο.

Οι νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ανέρχονται σε 79, ενώ υπάρχουν φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων του ναυαγίου.

Η δραματική στιγμή της διάσωσης με Super Puma

Τις πρώτες εικόνες από επιχείρηση διάσωσης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου εξασφάλισε το OPEN. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Μίλτος Σακελλάρης, ελικόπτερο Super Puma διέσωσε τέσσερις μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος.

Στα πλάνα φαίνεται η στιγμή που το ελικόπτερο κατεβάζει το ειδικό καλάθι στο σκάφος του λιμενικού και διασώζει τους τέσσερις μετανάστες προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο. Πρόκειται για μία από τις πτυχές της μεγάλης επιχείρησης από το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό. Μάλιστα με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ δόθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Οι περιγραφές των διασωθέντων

Οι νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ανέρχονται σε 79, ενώ υπάρχουν φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων του ναυαγίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διασωθέντες λένε ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν στα αμπάρια. Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Μετά το ναυάγιο και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης - το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής - να προχωρήσουν  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη βύθιση του πλοίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, τόνισε σχετικά με τους διασωθέντες:  «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρισαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμαΔεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νεκροίναυάγιομετανάστεςΛιμενικό ΣώμαΠύλοςειδήσεις τώρα